Hangoptaartjes met stoofpeer en anijskoekjes

Gepubliceerd op 20 december 2022 om 06:47

Deze hangoptaartjes zijn een lekker, maar toch redelijk gezond toetje. Ik maakte ze voor dit gezondere kerstontbijt, maar na een kerstdiner zijn ze ook lekker! Je maakt ze bijna zonder geraffineerde suikers, alleen in de anijskoekjes zit suiker. De stoofpeertjes stoof je met maple syrup een natuurlijke zoetstof die een heerlijke smaak geeft aan de peertjes.

Een hangoptaartje maak je eigenlijk op dezelfde manier als kwarktaart, alleen dan met hangop. Ik maakte de hangop zelf, maar als je niet zoveel tijd hebt (dat duurt namelijk 12 uur) kan je ook gewoon hangop kopen, je hebt 400 gram nodig.

Ingrediënten voor 4 personen

1 ltr halfvolle yoghurt
4 gelatineblaadjes
3 stoofpeertjes
80 tot 115 ml maple syrup
1 kaneelstokje
2 steranijs
4 kruidnagels
Anijskoekjes
1 ei
80 gr suiker
Snuf zout
80 gr bloem
0,5 tl anijspoeder

Zo maak je deze Hangoptaartjes met stoofpeer en anijskoekjes

  1. Leg een zeef in een kom en in de zeef een lichtvochtige theedoek of 2 keer dubbel gevouwen kaasdoek. Giet de yoghurt erin, dek af met wat huishoudfolie en vouw de punten van het doek eroverheen. Zet 12 uur in de koelkast om uit te hangen, giet af en toe het vocht er uit, zodat de yoghurt niet in het uitlekvocht hangt.
  2. Snij de peertjes doormidden, verwijder het klokhuis en steeltje, schil ze en leg de halve peertjes in een pan.
  3. Voeg de kaneel, steranijs en kruidnagels toe en giet de maple syrup erbij, bepaal zelf hoeveel je precies toevoegt. Hoe meer, hoe zoeter.
    De eerste poging voegde ik slechts 2 eetlepels toe, maar dat vonden wij echt te weinig.
  4. Voeg water toe totdat de peertjes net onder water staan. Breng aan de kook en stoof de peertjes op laag vuur in 2 tot 3 uur gaar en zacht.
  5. Doe ondertussen voor de koekjes het ei, de suiker en het zout in een hittebestendige kom.
  6. Breng in een pan, waar de kom op past, een laagje water aan de kook. Zet de kom erin, zorg dat deze het water niet raakt. Pak er een thermometer bij en klop het eimengsel me elektrische mixer luchtig tot een temperatuur van 45 tot 50 graden.
  7. Haal van de pan en blijf kloppen tot kamertemperatuur, ongeveer 20 graden.
  8. Zeef de bloem en het anijspoeder erbij en schep er zo luchtig mogelijk doorheen.
  9. Doe het mengsel in een spuitzak met glad spuitmondje en leg een bakplaat met bakpapier klaar. Spuit daarop 15 tot 20 doppen van het beslag. Ze lopen een klein beetje uit, dus spuit ze niet te dicht naast elkaar. Laat ongeveer 3 uur drogen op kamertemperatuur.
  10. Verwarm dan een oven op 170 graden en bak de koekjes ongeveer 16 minuten. Doordat ze eerst gedroogd zijn krijgen ze een soort laagje bovenop, waardoor het net lijkt alsof de koekjes uit 2 onderdelen bestaat. Laat ze afkoelen op een rooster.
  11. Als de hangop klaar is kun je er taartjes van maken. Doe de gelatineblaadjes in een kommetje met koud water en laat een kwartiertje weken.
  12. Doe 2 halve peertjes met 75 ml kookvocht in een blender of keukenmachine en maal fijn.
  13. Giet het in een pannetje en warm op tot het kookt. Roer dan de blaadjes gelatine erdoor tot ze helemaal zijn opgelost. Roer schep voor schep 400 gr van de hangop door de peertjespuree. Proef even en voeg eventueel nog wat maple syrup of een andere zoetstof naar smaak toe.
  14. Verdeel het daarna over 4 siliconenvormpjes. Ik gebruikte vierkante vormpjes van 5 bij 5 cm, maar je kan natuurlijk ook een andere vorm gebruiken. De inhoud moet ongeveer 125 ml zijn.
  15. Zet de vorm in de koelkast en laat 2 tot 3 uur opstijven. Zet de vorm, als je een siliconenvorm gebruikt, daarna een uur in de vriezer, zodat je de taartjes er makkelijk uit kunt halen. Laat daarna ontdooien. Zorg dat ze op kamertemperatuur zijn bij het serveren.
  16. Verkruimel 2 à 3 koekjes per persoon en verdeel over 4 bordjes. Ik gebruikte een kookcirkel van 8 cm om het netjes op de bordjes te leggen.
  17. Leg pas vlak voor het serveren een hangoptaartje op de kruimels. Dep de peertjes droog en leg ze op de taartjes. Bestrooi met een beetje kaneel en druppel er wat maple syrup overheen. Serveer dan direct.

Eet smakelijk!

KokenKoken

Serveer de hangoptaartjes na een van deze hoofdgerechten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.