Yes, dit toetje is perfect voor Sinterklaasavond! Deze Zak van Sinterklaas is gemaakt van een crèpe , gevuld met kruidnootjesijs en geserveerd met een sinaasappel-karamelsaus, echt heerlijk! Combineer met het voor- en hoofdgerecht van dit Zak van Sinterklaas menu.
Je maakt alles gewoon van te voren klaar, vooral het ijs en de karamelsaus kan je prima een dag van te voren maken. Voor het ijs is het wel handig om een ijsmachine te hebben. Een andere optie is om ijs te maken op basis van slagroom en gecondenseerde melk, daar kun je dan ook gewoon speculaaskruiden en fijngemalen kruidnootjes aan toevoegen. Google maar eens op 'ijs van slagroom en gecondenseerde melk'.
Tip: je houd karamelsaus over. Die is de volgende dag erg lekker op een croissantje met wat pure chocola erbij.
Ingrediënten voor 6 personen
Crèpes
2 ei
250 ml melk
30 gr gesmolten boter
100 gr bloem
Flinke snuf zout
Kruidnootjes ijs
5 eidooiers
125 gr suiker
250 ml volle melk
250 ml slagroom
2 el speculaaskruiden
200 gr kruidnoten + extra voor garnering
Sinaasappel-karamelsaus
150 gr suiker
3 el water
75 ml sinaasappelsap
20 gr gezouten roomboter
Zo maak je deze crèpes met kruidnootjesijs en sinaasappelkaramel
- Maak als eerste het ijs, maal daarvoor de kruidnoten fijn in een blender of keukenmachine.
- Doe de melk en slagroom in een pannetje en breng aan de kook.
- Doe ondertussen de eidooiers in een kom met de suiker en speculaaskruiden. Roer met een garde los en klop iets schuimig.
- Als de melk kookt giet je deze al roerend met de garde bij de eidooiers. Roer door tot een glad geheel.
- Giet dan terug in de pan en warm rustig op tot een temperatuur van ongeveer 69 graden en het wat dikker begint te worden. Giet via een zeef in een kom en laat volledig afkoelen.
- Roer dan 175 gr van de fijngemalen kruidnoten erdoor en draai het mengsel in de ijsmachine tot een mooi ijs in 25 tot 35 minuten. Voeg vlak voor het klaar is de rest van de kruidnoten toe.
- Bewaar in de vriezer.
- Voor de karamelsaus doe je de suiker en het water in een pannetje, warm op laag vuur rustig op en roer tot de suiker is opgelost.
- Zet dan het vuur hoger en breng aan de kook. Laat koken totdat je een mooie goudbruine karamel hebt, roer niet tijdens het koken!
- Giet het sinaasappelsap erbij, dit gaat flink bubbelen. Laat even koken tot je een gladde saus hebt en giet dan in een (hittebestendig) bakje. Roer de boter erdoor en laat afkoelen.
- Voor de crèpes roer je de bloem en het zout door elkaar in een kom, maak een kuiltje in het midden.
- Smelt de boter in de magnetron of in een pannetje. Klop met een garde de melk, het ei en de gesmolten boter door elkaar.
- Giet het vervolgens al kloppend met de garde bij de bloem. Klop tot een glad beslag. Dek af en zet een uur in de koelkast.
- Verwarm een klontje boter in een koekenpan van ca. 26 cm doorsnee en bak 6 crèpes van het beslag. Doe na iedere crèpe een nieuwe klontje boter in de pan. Leg ze op een bord, laat afkoelen op kamertemperatuur en dek ze af tot gebruik.
- Verwarm vlak voor het serveren de karamel even in de magnetron en verkruimel nog wat extra kruidnootjes.
- Schep op elke crèpe een bolletje ijs, bestrooi met wat van de verkruimelde kruidnootjes voor een beetje crunch en bind ze dicht met een rollade touwtje.
- Serveer met een royale schep sinaasappel-karamelsaus.
Eet smakelijk!
Serveer de gevulde crèpes na een van deze Sinterklaasgerechten:
Reactie plaatsen
Reacties