Char siu speklappen

Gepubliceerd op 31 januari 2022 om 07:01

De meeste mensen kennen char siu varkensvlees vast wel, dat mooie rood gekleurde vlees met lekkere, zoete smaak. Je kunt het thuis makkelijk maken uit een pakje, maar helemaal zelf maken is nog lekkerder. Dat mooie kleurtje krijg je dan helaas niet, want dat ontstaat door de manier waarop het in Kanton geroosterd wordt, of door kleurstof toe voegen. Maar de smaak is heerlijk!

In dit recept gebruik je speklapjes om de char siu te maken. Door ze eerst te garen in de oven worden ze lekker zacht. Vervolgens geef je ze een lekker korstje door ze nog even op hoog vuur te wokken. 

Ik maakte het als onderdeel van dit Chinese menu, erg lekker om naast de char siu wat verschillende Chinese gerechtjes te serveren!

Ingrediënten voor 4 personen

800 gr speklapjes
4 el sojasaus
1,5 el hoisinsaus
2 el shaoxin wijn
0,75 el vissaus
3 el honing
0,5 el witte peper
1 tl five spices poeder

KokenKoken

Zo maak je char siu speklapjes

1. Meng alle ingrediënten (behalve de speklapjes) door elkaar tot een marinade. Doe in een schaal of plastik zak en voeg de speklapjes toe. Zorg dat al het vlees bedekt is met marinade en zet tenminste 1, maar het liefst 3 uur in de koelkast.
2. Verhit de oven voor op 200 graden. Leg de speklapjes naast elkaar in een ovenschaal (gebruik er meerdere als het niet past, leg ze niet op elkaar) en giet de marinade eroverheen. Bak in 25 tot 30 minuten zacht in de oven. Draai ze halverwege om.
3. Laat het vlees iets afkoelen en snij daarna in reepjes, bewaar de marinade die nog in de ovenschaal zit.
4. Verhit olie in een ruime wok of koekenpan of hoog vuur. Bak de spekreepjes 3 à 4 minuten en voeg dan de overgebleven marinade toe. Bak nog 3 à 4 minuten, tot de marinade mooi is ingedikt.
5. Schep in een mooie schaal en garneer eventueel nog met wat lente-ui en plakjes chilipeper.
6. Serveer met rijst of noedels en met groenten, zoals deze gebakken erwten met ham.

Eet smakelijk!


Probeer ook eens een van deze gerechten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.