Chinese zeebaars met pijnboompitten

Gepubliceerd op 31 januari 2022 om 07:02

Dit Oost-Chinese gerecht is heerlijk mild, maar zit toch vol smaak. Pijnboompitten doen mij eigenlijk niet denken aan China, eerder aan de Italiaanse keuken. Maar het is toch echt een Chinees gerechtje. Het recept vond ik in het boek 'De Shanghai Keuken' van Fuchsia Dunlop, waarin mooie achtergrondverhalen bij de recepten staan. Zo was dit gerecht begin 20e eeuw een specialiteit van hotel Yangzhou in Shanghai, toen werd het met karper of baars gemaakt.

Je snijd de filet in kleine blokjes, marineert ze in een vrij neutrale marinade. Vervolgens wok je ze heel kort, waardoor de vis zijdezacht wordt. Een lekkere combinatie met de knapperige pijnboompitten. De rode en groene paprika zorgen ervoor dat je een mooi kleurig gerechtje op tafel zet.

Ingrediënten voor 4 personen

600 gr zeebaarsfilet
50 gr pijnboompitten
1 groene paprika
1 rode paprika
1 tl aardappelzetmeel
2 tl sesamolie (meer of minder naar smaak)
2 lente-uitjes (witte gedeelte)
Marinade
0,5 tl zout
1,5 el shaoxingwijn
2 eiwitten
2 el aardappelzetmeel
0,5 tl witte peper

Aan de slag met de Chinese zeebaars met pijnboompitten

  1. Meng alle ingrediënten voor de marinade in een ruime schaal. Snij de filet in blokjes van ongeveer 1 bij 1 cm en meng door de marinade. Dek af en zet tenminste een half uur in de koelkast.
  2. Snij ondertussen paprika's in hele kleine blokjes. En kneus de lente-uien door er met de achterkant van een (groot) mes op te slaan.
  3. Doe dan de pijnboompitten in een wok en giet er zonnebloemolie bij tot ze net onder staan. Verhit de olie langzaam tot 120 graden en zet het vuur dan iets lager, zodat het niet (veel) heter wordt. Bak de pitten mooi goudbruin en schep dan met een schuimspaan in een kommetje met keukenpapier om uit te lekken.
  4. Roer 2 eetlepels olie door de stukjes vis, verhit de olie in de wok tot 130 graden en bak de vis in één tot twee minuten gaar. Schep met de schuimspaan in een schaal.
  5. Giet het grootste deel van de olie uit de wok, hou ongeveer twee eetlepels over. Zet op het vuur en bak de lente-ui erin tot het begint te geuren.
  6. Voeg dan de paprikablokjes toe en wok een paar minuten. Meng ondertussen de aardappelzetmeel met 1 el koud water.
  7. Voeg 2 eetlepels water toe aan de wok en roer dan de vis en pijnboompitten door de paprika. Giet al roerend het aardappelzetmeel erbij. Blijf roeren tot het wat indikt.
  8. Haal van het vuur en roer de sesamolie erdoor. Schep in een (warme) kom, leg de lente-ui er bovenop en bestrooi met wat versgemalen peper. Serveer met gekookte of gebakken rijst.

Eet smakelijk!


Tip: maak de zeebaars als onderdeel van een Chinese rijsttafel met bijvoorbeeld deze gerechten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.