Middeleeuwse kippasteitjes

Deze Engelse kippasteitjes werden al in de middeleeuwen gegeten. Ze waren handig om mee te nemen en bijvoorbeeld onderweg of tijdens het werk op het land te eten. Koud dus, maar warm vind ik ze toch wel lekkerder. Het recept is gebaseerd op de lombard chicken pasties uit 'The Medieval Cookbook' van Maggie Black. Een leuk boek met middeleeuwse Engelse recepten.

Verrassend vond ik dat de vulling er rauw in ging. Ik was een beetje bang dat het niet goed gaar zou zijn, dus probeerde het ook met gebakken vulling. Dat werd me toch een vieze droge klont! Gewoon rauw in het deeg stoppen dus, dan wordt het namelijk wel heel lekker!

Ingrediënten voor 6 pasteitjes

Kippasteitjes
150 gr bloem
150 gr volkorenmeel
150 gr boter
75 ml water
Snuf zout
300 gr kipdijfilet
75 gr erwten
2 eieren
1 el citroensap
1/4 tl gemberpoeder1
1/8 tl witte peper
1/8 tl zout
1 flinke sjalot (of halve ui)
6 plakjes ontbijtspek

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Zo maak je de kippasteitjes

  1. Verwarm de oven voor op 225 graden.
  2. Maak eerst het deeg door de bloem, het meel en zout door elkaar te roeren. Snij de boter in blokjes en kneed erdoorheen.
  3. Voeg dan het water toe en kneed tot een flexibel deeg. Maak er een bal van en leg een half uur in de koelkast.
  4. Snij ondertussen de kip in reepjes en doe samen met de erwten in een ruime kom. Bestrooi met een beetje peper en zout.
  5. Klop in een andere kom de eieren los met de citroensap, het zout, de peper en het gemberpoeder. Giet een derde van dit mengsel bij de kip en erwten en roer even door. Bewaar in de koelkast.
  6. Verdeel het deeg in 6 stukken en rol tussen 2 stukken bakpapier uit tot 6 cirkels van ongeveer 16 cm doorsnee. (misschien lag het aan mij, maar ik vond dit nog een hele work-out ;) ).
  7. Verdeel het kipmengsel met een schuimspaan over de deegcirkels, leg maar op 1 helft kip en hou ook de rand vrij.
  8. Smeer de randen in met het eimengsel en vouw het deeg dicht. Plak goed dicht en maak er eventueel een mooi gevouwen randje van.
  9. Smeer de bovenkant van de pasteitjes in met de rest van het eimengsel. Prik er wat gaatjes in en leg op een bakplaat met bakpapier.
  10. Bak de pasteitjes 15 minuten, verlaag dan de temperatuur van de oven naar 190 graden en bak nog 20 minuten.

Eet smakelijk!


Hou je van pasteitjes, dan wil je deze recepten ook een keer maken!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.