Een tijdje geleden ontdekte ik een, voor mij, nieuw Mexicaans gerecht, namelijk tacos dorados. Een krokant gebakken maistortilla met een vulling van aardappel en kip. Ik besloot ze zelf te maken, hieronder vind je het recept.
Tacos dorados, ook wel taquito's genoemd, worden gevuld, opgerold en gebakken of gefrituurd. Net een soort loempia's. De knapperige tortilla combineert lekker met de zachte vulling van aardappelpuree en pulled chicken. Maak het gerecht af met wat lekkere toppings, zoals tomatensalsa, avocado, zure room en tabasco. Serveer de tacos dorados op een groot bord om te delen als voorgerecht of snack bij een verfrissend biertje.
Ingrediënten voor 10 tacos dorados
10 kleine maistortilla's (ca 15 cm doorsnee)
500 gr aardappels
250 gr kipdijfilet
Half kippenbouillonblokje
1 teen knoflook
1 ui
1/4 tl knoflookpoeder
1/4 tl Gerookt paprikapoeder
1/8 tl chilipoeder
1/4 tl gemalen komijn
1/4 tl korianderpoeder
1/4 tl zout
1 el bloem
Tomatensalsa
3 tomaten
1 rode ui
Paar takjes koriander of peterselie
1 teentje knoflook
1 limoen
Voor erbij
1 avocado
Zure room
Tabasco
IJsbergsla in repen
Zonnebloemolie om in te bakken
Zo maak je tacos dorados
- Maak als eerste alvast de salsa, snij de tomaten in kwarten, verwijder de zaadjes en snij de rest in kleine blokjes. Snipper de rode ui heel fijn en snij ook de koriander of peterselie fijn.
- Doe alles in een kom en rasp de schil van de limoen erbij. Snij dan de limoen doormidden en pers een helft erbij uit. Pers ook de knoflook erbij uit en breng op smaak met peper en zout.
- Snij de kipdijfilet in stukken, niet heel klein. Verhit wat boter in een koekenpan met deksel en bak de kip aan een kant goudbruin. Draai om, pers de knoflook erbij uit en bak nog een minuut.
- Verkruimel dan het bouillonblokje erbij, voeg 250 ml water toe en laat 8 tot minuten zachtjes koken. Haal de kip dan uit de pan en trek met 2 vorken uit elkaar in reepjes. Bewaar de bouillon nog even.
- Schil ondertussen de aardappels, snij in stukken en kook in 15 tot 20 minuten gaar. Giet af en laat in de pan iets afkoelen.
- Snij de ui in kwart ringen en bak op laag vuur in 5 minuten zacht.
- Stamp de aardappels tot een puree met 2 el van de bouillon (de rest heb je niet nodig, maar kun je in de koelkast bewaren om bijvoorbeeld rijst of aardappels in te koken). Roer dan de bloem, de specerijen, de ui en de kip erdoor.
- Dan kun je nu de tacos gaan maken, hou er rekening mee dat maistortilla's heel breekbaar zijn. Ze scheuren heel makkelijk, bij mij is er uiteindelijk maar 1 van de 10 helemaal heel gebleven. Dus maak je er niet druk om als dat gebeurt, de vulling van aardappelpuree lekt er toch niet uit tijdens het bakken.
- Verhit een flinke laag olie in een diepe koekenpan.
- Warm de tortilla's eerst even op, dat kan in een droge pan of in de magnetron, dan worden ze iets minder breekbaar. Schep wat vulling in het midden van de tortilla over de hele breedte. Rol dan heel voorzichtig losjes op.
- Maak er 2 of 3 klaar, afhankelijk van hoeveel er in de pan met olie passen en bak ze dan zo snel mogelijk. Ook dan is de kans op scheuren kleiner. Bak ze 1 à 2 minuten per kant, afhankelijk van hoe heet de olie is. Herhaal met de rest van de tortilla's.
- Laat de tacos dorados uitlekken op een bord met keukenpapier. Verdeel wat ijsbergsla over een bord en leg ze erop. Garneer met de salsa, avocado, zure room en een beetje tabasco.
Eet smakelijk!
Liefhebber van Mexicaans? Dan wil je deze gerechten ook maken!