Vandaag neem ik je mee terug in de tijd, namelijk naar de middeleeuwen. Met kerst kreeg ik een heel leuk kookboek met middeleeuwse gerechten, The Medieval Cookbook van Maggie Black. Hierin staan gerechten die van ongeveer het jaar 400 tot 1500 gegeten werden in Engeland. De recepten van dit menu zijn daarop gebaseerd, maar wel iets aangepast. Onze smaak blijkt toch wel iets veranderd door de jaren heen.

We beginnen het menu met lombard chicken pasties, oftewel kippasteitjes. Deze eenpersoonspasteien konden makkelijk tijdens een lunchpauze gegeten worden. Bij de middeleeuwen denk ik toch al snel aan grote stukken vlees. Het hoofdgerecht is dan ook een gegrilde ribeye met gebakken spinazie en een portsaus. Als toetje gaan we gewoon voor heel modern vanille ijs, maar wel met een warme middeleeuwse vijgensaus.

Ingrediënten voor 6 personen

Kippasteitjes
150 gr bloem
150 gr volkorenmeel
150 gr boter
75 ml water
Snuf zout
300 gr kipdijfilet
75 gr erwten
2 eieren
1 el citroensap
1/4 tl gemberpoeder1
1/8 tl witte peper
1/8 tl zout
1 flinke sjalot (of halve ui)
6 plakjes ontbijtspek

Gegrilde ribeye met spinazie
900 gr ribeye met bot (cote du boeuf)
Snuf kaneel
Saus
2 tl rodewijn azijn
2 el sinaasappelsap
5 el port
3 à 4 tl bruine basterdsuiker
20 gr boter
Snuf peper en gemberpoeder
Groenten
900 gr verse spinazie
1/4 tl zout
1/4 tl suiker
1/8 tl peper
1/8 tl nootmuskaat
1/8 tl kaneel
Aardappels of (stok)brood voor erbij

Vanille ijs met warme vijgensaus
Flinke bak vanille ijs
125 gr gedroogde vijgen
125 gr krenten f rozijnen
275 ml rode wijn
Snuf versgemalen zwarte peper
1/3 tl kaneel
1/8 tl gemalen kruidnagel
1 el bruine basterdsuiker (of meer naar smaak)
1 el maizena
Snufje zout

Zo maak je het middeleeuwse menu

Ik vind het altijd handig om het toetje alvast klaar te hebben, dus daar starten we mee. Vanille ijs is volgens mij niet bepaald middeleeuws, maar de vijgensaus wel. Die is makkelijk te maken en warm je dan gewoon alleen nog even op als je klaar bent voor het toetje. De saus is heel kruidig, maar je kan hem zo zoet maken als je zelf wil.

Door de sterke smaak van het saus past vanille of naturel roomijs er het beste bij, alhoewel kaneelijs volgens mij ook erg lekker is. Maar ik zou geen ijs met een al te sterke smaak nemen.

Bekijk hier het recept voor de middeleeuwse vijgensaus >>

Heb je de saus klaar, dan ga je aan de slag met de kippasteitjes. Verrassend hierbij vond ik dat de vulling er rauw in ging. Ik was een beetje bang dat het niet goed gaar zou zijn, dus probeerde het ook met gebakken vulling. Dat werd me toch een vieze droge klont! Gewoon rauw in het deeg stoppen dus, dan wordt het namelijk wel heel lekker! Je kan de pasteitjes alvast helemaal klaar maken en dan pas bakken als je gaat eten.

Lees hier het recept voor de kippasteitjes >>

Als laatste maak je het hoofdgerecht, een heerlijke ribeye met gebakken spinazie. Ik serveerde er aardappels bij, maar deze werden eigenlijk niet gegeten in het middeleeuwse Europa. Wil je het 'echt middeleeuws' doen, dan kan je er brood bij serveren. Je moet dit gerecht wel echt pas maken als je gaat eten, dus er zit wat tijd tussen het voor- en hoofdgerecht. Als je er brood bij eet kan je dit ook dan alvast neerzetten, voor tijdens het wachten. Je kan de saus wel alvast klaar maken, zorgen dat de spinazie gesneden is en de kruiden klaarzetten (stappen 3 en 4 in het recept).

Hier vind je het recept voor ribeye met gebakken spinazie >>

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.