Zoete aardappel menu

Zoete aardappel is een heerlijk ingrediënt. Je kan er alle kanten mee op, gekookt, gepureerd, gebakken, gepoft, zoet én zout. Een ideaal ingrediënt om een menu mee te maken dus!

Ik maakte voor dit menu een lekker luchtige souffle als voorgerecht. Daarna een plaattaart met zoete aardappel als hoofdingrediënt, maar ook cherrytomaten, feta en runder chipolataworstjes. Een heel lekkere combinatie!

Dan het toetje, een verassend lekkere taart van zoete aardappel. Het idee is eigenlijk een beetje hetzelfde als een Amerikaanse pompoentaart. Een mooie, stevige taartbodem met een smeuïge, zoete vulling.

WonenWonen

Ingrediënten voor 6 personen

Zoete aardappelsoufflé

600 gr zoete aardappel (ongeschild, na het schillen moet je ongeveer 500 gr overhouden)
100 gr parmezaan
4 eieren
40 gr zeezout boter
1/2 tl komijnpoeder
1/2 tl cayenne peper
1/4 tl knoflookpoeder
Peper en zout naar smaak
Eventueel (veld)sla en tomaat om erbij te serveren

Plaattaart met zoete aardappel en worstjes

12 plakjes diepvriesbladerdeeg
700 gr zoete aardappel
2 el olijfolie
1/2 tl gerookt paprikapoeder
100 gr creme fraiche
1 ui
75 gr feta
200 gr cherrytomaten
6 chipolata runderworstjes
Verse koriander of peterselie naar smaak
Peper en zout
Voor erbij
5 tomaten
1 ui
75 gr feta
1 el olijfolie
Peper en zout

Zoete aardappeltaart

Bodem
135 gr zachte boter
100 gr lichtbruine basterd
200 gr bloem
Snuf zout
2/3 ei
5 gr paneermeel
Vulling
500 gr zoete aardappel
125 gr boter in klontjes
100 gr lichtbruine basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
1 el koek- en speculaaskruiden
125 ml melk
2 eieren
Garnering
250 ml slagroom
2 el suiker
Handje nougatine

Zo maak je het zoete aardappelmenu

Zoete aardappeltaart

Als eerste bakken we de zoete aardappeltaart voor het toetje. Een heerlijke taart met een zoete, smeuïge vulling van aardappel. Ik vond hem verassend lekker! De koek- en speculaaskruiden geven hem een beetje een herfstig tintje, maar hij is in ieder jaargetijde heerlijk. Ik gebruikte voor de bodem het recept voor appeltaart, dat past er goed bij. Je kan de taart ook een dag van te voren al maken.

Lees hier het recept voor zoete aardappeltaart >>

Plaattaart met zoete aardappel, feta en worstjes

Bij dit menu is het handig om de plaattaart voor het hoofdmenu vast voor te bereiden. Dan hoef je hem alleen nog te bakken terwijl je het voorgerecht eet. De taart is op smaak gebracht met gerookt paprikapoeder, dat geeft een beetje pit en zorgt voor een een BBQ-achtige geur aan je plaattaart. Ik serveerde er een simpele tomaten-feta salade bij.

Hier vind je het recept voor de plaattaart >>

Zoete aardappel soufflé

Deze soufflés zijn heerlijk luchtig en lekker kruidig door de komijn en cayenne peper. Het is een lekker licht voorgerechtje. Ik serveerde het met een beetje veldsla en tomaat. Het is namelijk wel lekker om er iets bij te eten en niet alleen de soufflé. De soufflés zijn eigenlijk heel makkelijk te maken, je moet ze alleen wel meteen bakken als het beslag klaar is en ook meteen serveren als ze uit de oven komen, dan zijn ze mooi gerezen.

Bekijk hier het recept voor de zoete aardappel soufflé >>

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.