Zoete aardappeltaart

Gepubliceerd op 19 mei 2021 om 08:03

Deze zoete aardappeltaart vond ik verassend lekker! Het is een variant op de Amerikaanse pompoentaart die vooral in de Zuidelijke staten wordt gemaakt. Vaak voor feestdagen, zoals thanksgiving en kerst. De koek- en speculaaskruiden geven hem ook wel een beetje een herfstig tintje, maar hij is in ieder jaargetijde heerlijk. 

Ik gebruikte voor de bodem het recept voor appeltaart, dat past er goed bij. De taart heeft dan mooie, stevige taartbodem met een smeuïge, zoete vulling. Als je de taart maakt als onderdeel van het zoete aardappelmenu, is het handig hem een dag van te voren al te maken.

Ingrediënten voor een taart van 22 cm

Bodem
135 gr zachte boter
100 gr lichtbruine basterd
200 gr bloem
Snuf zout
2/3 ei
5 gr paneermeel
Vulling
500 gr zoete aardappel
125 gr boter in klontjes
100 gr lichtbruine basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
1 el koek- en speculaaskruiden
125 ml melk
2 eieren

Garnering
250 ml slagroom
2 el suiker
Handje nougatine

Zo maak je de zoete aardappeltaart

  1. Maak eerst de bodem door de boter met de suiker luchtig te kloppen. Voeg het zout toe en zeef de bloem erbij. Mix tot een stevig deeg. Roer dan het ei los en voeg ongeveer twee derde van het ei toe.
  2. Kneed tot een bal, verpak in huishoudfolie en leg een half uurtje in de koelkast.
  3. Ondertussen kun je de vulling maken: zet een pan water op het vuur, schil de aardappelen en snij in blokjes. Kook de aardappels in ongeveer een half uurtje zacht.
  4. Giet de aardappels af en stamp fijn. Roer dan de boter erdoor, zodat deze door de warme aardappelpuree smelt.
  5. Mix met een handmixer de basterdsuiker en vanillesuiker erdoor. Voeg dan de koekkruiden, melk en eieren toe en mix er goed doorheen.
  6. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  7. Neem een sprinvorm van 22 cm, bekleed de bodem met bakpapier en smeer de zijkanten in met boter.
  8. Rol dan het deeg uit tot een lap van 28 to 30 cm doorsnee en bekleed de vorm ermee. Prik wat gatjes in de bodem en strooi het paneermeel eroverheen. Giet dan de vulling erin.
  9. Bak de taart in 45 tot 55 minuten gaar. Check met een sateprikker of de taart gaar is, prik in het midden en als deze er schoon uitkomt is de taart klaar.
  10. Laat de zoete aardappeltaart helemaal afkoelen. Klop dan de slagroom stijf met 2 el suikers en spuit mooie toeven op de taart. Bestrooi de slagroom met een beetje nougatine.

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.