Piccalilly sorbet met kaaskrakelingen

Piccalilly sorbet at ik een tijdje geleden als amuse bij ster-restaurant Lizz in Gouda. Ik vond het heerlijk en besloot het na te maken. En dat is heel goed gelukt, al zeg ik het zelf ;) Bij Lizz kregen we er heerlijke beignets met een kaassaus bij. Ik besloot het iets anders te doen en er iets knapperigs bij te maken. Namelijk kaaskrakelingen, omdat kaas heel goed past bij de frisse smaak van piccalilly.

Naast de sorbet en kaaskrakelingen maak je nog een piccailillyroom bij dit gerecht, heerlijk om je kaaskrakelingen in te dippen! Alles bij elkaar een heerlijke, frisse start van een etentje, om je vingers bij op te eten! Perfect voor bij dit hittebestendige menu.

Ingrediënten voor 4 personen

140 gr piccalilly
50 gr suiker
25 gr glucosesiroop
75 ml water
Piccalillyroom
75 gr piccalilly
130 gr roomkaas
75 ml slagroom
Snuf zout
Kaaskrakelingen
75 gr boter op kamertemperatuur
0,5 tl zout
50 gr kaas (ik gebruikte 25 gr gatenkaas en 25 gr parmezaan)
25 ml lauwwarme melk
50 gr bloem
50 gr Zeeuwse bloem
0,5 ei

Het recept voor piccalilly sorbet met kaaskrakelingen

  1. Je begint met het piccililly ijs, doe daarvoor de piccililly in een keukenmachine en pureer zo glad mogelijk. Druk daarna door een zeef, zodat je een glad mengsel hebt. Je moet in ieder geval 120 gr piccalilly overhouden na het pureren en zeven.
  2. Doe de piccalilly en glucosesiroop samen in een kom.
  3. Doe het suiker en water in een pannetje en warm rustig op, roer door zodat de suiker oplost. Zet het vuur daarna iets hoger zodat het begint te koken.
  4. Giet dan bij de piccalilly en glucose en roer alles goed door elkaar tot een glad mengsel. Zet in de koelkast om goed af te koelen.
  5. Ondertussen kun je de kaaskrakelingen maken. Verwarm daarvoor de oven voor op 180 graden (boven-onderwarmte).
  6. Zet en bakplaat klaar met bakpapier erop. Teken eventueel op de onderkant van je bakpapier 8 keer een krakeling vormpje, dan kan je het er straks makkelijk opspuiten.
  7. Rasp de kaas en warm de melk een klein beetje op in de magnetron, zodat het lauwwarm is.
  8. Doe de boter en het zout in een kom en mix luchtig, voeg de melk toe en mix er doorheen.
  9. Zeef dan beide soorten bloem erbij en mix er op middelhoge stand doorheen. Voeg als laatste 30 gram van de kaas toe en mix er ook doorheen.
  10. Doe het deeg in een spuitzak met een glad spuitmondje van ca. 9 mm of knip er gewoon een gaatje in.
  11. Spuit 8 krakelingen op de bakplaat met bakpapier. Roer het ei los en bestrijk de krakelingen ermee.
  12. Bestrooi met de rest van de kaas en bak de krakelingen in ongeveer 25 minuten gaar.
  13. Als het sorbetmengsel is afgekoeld kan je er ijs van draaien in de ijsmachine. Dat duurt ongeveer 30 minuten, maar de precieze tijd is afhankelijk van de ijsmachine. Zet daarna in de vriezer, maar haal er 20 minuten voor het serveren weer uit.
  14. Voor de room doe je de roomkaas en piccalilly in een kom, klop door elkaar en voeg dan de slagroom doe Klop tot een romig mengsel. Bewaar afgesloten in de koelkast.
  15. Zet voor het serveren je bordjes even in de koelkast, zodat ze lekker koud zijn.
  16. Schep wat room op de bordjes en maak er een kuiltje in, schep daar de piccalilly sorbet in. Serveer de krakelingen erbij.

Eet smakelijk!

KokenKoken

Serveer een van deze hoofdgerechten na de piccalilly sorbet met kaaskrakelingen:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.