Khoresh Rivas (Perzische stoofschotel met rabarber)

Gepubliceerd op 27 mei 2022 om 07:00

Deze Perzische stoofpot is een aanrader voor iedere rabarberliefhebber. Een heerlijke manier om een hartig gerecht te maken met rabarber. Je maakt een heerlijke stoofpot, traditioneel wordt er vaak lams- of rundvlees gebruikt. Ik koos voor kipdijfilet, simpelweg omdat ik zin had in kip. Maar het is daardoor ook een stuk sneller klaar, dus dat is best handig.

Het groen in deze stoofpot komt van een gigantische hoeveelheid peterselie en munt. Die bak je van te voren vast aan waardoor de heerlijke smaken nog intenser worden. Het combineert goed met het zure van de rabarber. Serveer er rijst en een saus van yoghurt of kwark met komkommer bij en je hebt een heerlijke maaltijd waar je jezelf en je gasten mee verrast!

Ingrediënten voor 2 à 3 personen

450 gr kipdijfilet
350 gr rabarber (3 à 4 stengels)
1 ui
150 gr peterselie (liefst platte)
40 gr munt
0,5 tl kurkuma
1 tl zout
0,5 tl peper
1 tl gedroogde munt
1 el tomatenpuree
200 ml groentebouillon
4 el olijfolie
100 g komkommer
175 gr volle kwark of yoghurt
150 tot 200 gr rijst

KokenKoken

Zo maak je khoresh rivas

  1. Snipper de ui en snij de kip in blokjes.
  2. Verhit een beetje olie in een ruime hapjes- of koekenpan, fruit de ui op laag vuur ongeveer 10 m minuten aan.
  3. Was ondertussen de kruiden en snij de peterselie (blaadjes en steeltjes) en de munt (blaadjes) goed fijn.
  4. Voeg na 10 minuten de kurkuma toe en bak een minuut mee, roer dan de tomatenpuree erdoor en bak ook een minuut mee.
  5. Doe de kip erbij en bak rondom aan, giet de bouillon erbij en breng aan de kook. Doe een deksel op de pan en laat ongeveer een half uur zachtjes stoven.
  6. Verhit in een andere koekenpan de 4 el olijfolie en roerbak de peterselie en munt ongeveer 10 minuten op laag vuur. Voeg in de laatste minuut de gedroogde munt, haal de pan daarna van het vuur en laat staan tot gebruik.
  7. Snij de komkommer over de lengte doormidden. Verwijder de zaadlijsten en rasp de rest. Dep goed droog met keukenpapier en roer door de kwark. Breng op smaak met zout, peper en een snuf kurkuma.
  8. Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking.
  9. Voeg na een half uur de peterselie, munt, zou en peper toe. Doe de deksel weer op de pan en stoof nog een kwartier.
  10. Was de stengels rabarber en snij in stukjes van zo'n 2 centimeter. Voeg na een kwartier toe en roer door de stoofpot, zodat alles goed gemengd is. Je kan hierna beter niet meer teveel roeren, zodat de rabarber niet uit elkaar valt.
  11. Blijf stoven (ongeveer 15 minuten) tot de rabarber zacht is zonder de deksel, zodat de stoofpot een beetje inkookt.
  12. Schep op borden (eventueel met een schuimspaan als het nog erg vochtig is) en serveer met de rijst en de kwark.

Eet smakelijk!


Meer gerechten met rabarber: