Cottage pie met rabarber

Gepubliceerd op 3 juni 2021 om 08:05

Gebruik jij rabarber meestal ook in zoete gerechten? Even koken in wat sinaasappelsap en honing en dan kan je het overal in gooien. Heel simpel bij het ontbijt in de yoghurt, of maak er een taart, cake of toetje mee. Niks mis mee natuurlijk, maar ik vond het tijd om het eens te gebruiken zoals het hoort, namelijk als groente. En daarvoor gebruikte ik de Engelse cottage pie als basis.

Geen idee of de Britten het kunnen waarderen dat ik met hun traditionele cottage pie aan de haal ben gegaan, maar het combineert heerlijk met de zure rabarber. Je kan ook gaan voor lamsgehakt in plaats van rund, past ook goed bij de tijm en rozemarijn die erin zitten. Het heet dan wel een shepherd's pie in plaats van een cottage pie.

Ingrediënten voor 4 personen

Rabarber
450 gr rabarber
3 tl verse tijm (fijngehakt)
3 tl verse rozemarijn (fijngehakt)
2 stuks steranijs
3 el honing

Aardappelpuree
700 gr aardappels
1 runderbouillonblokje
25 gr boter
45 ml melk
2 tl mosterd

Gehaktvulling
500 gr rundergehakt
3 tenen knoflook
1 grote ui (of 2 kleintjes)
1,5 stengel bleekselderij
2 tl verse tijm (fijngehakt)
2 tl verse rozemarijn (fijngehakt)
1 stuks steranijs 
1,5 el bloem
1 blokje runderbouillon
150 ml rode wijn
100 ml water
1 tl worcestersaus

Zo maak je de cottage pie met rabarber

  1. Als eerste bereid je de rabarber voor. Verwarm daarvoor de oven voor op 200 graden.
  2. Was de stengels en snij in stukken van ongeveer 3 cm. Leg in een ovenschaal en met de tijm, rozemarijn, steranijs en honing.
  3. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet 15 minuten in de oven. Verwijder dan de folie en bak nog 10 minuten in de oven. Zet apart tot gebruik.
  4. Was ondertussen de aardappel goed en snij in stukken. (als je wilt kan je ze schillen, maar dat is niet nodig). Kook de aardappels in water met het bouillonblokje in ongeveer 20 minuten zacht.
  5. Stamp tot een puree en roer de boter, melk en mosterd erdoor. Zorg dat je echt een goede zachte puree hebt, zonder brokken. Breng op smaak met flink wat peper en zout.
  6. Snij voor de vulling de ui en knoflook fijn en de bleekselderij in kleine blokjes.
  7. Verhit in een koekenpan of hapjespan wat boter of olie en bak het gehakt rul met wat peper en zout.
  8. Voeg als het gehakt bruin is de ui, knoflook en bleekselderij toe en bak een paar minuten mee tot de ui zacht is. Roer dan de tijm en rozemarijn erdoor. Voeg de steranijs toe en doe ook de steranijs van de rabarber erbij, als die uit de oven komt.
  9. Bak de bloem 2 minuten mee en verkruimel het bouillonblokje boven de pan. Giet de wijn en water bij het gehakt. Roer alles goed door elkaar en laat inkoken tot het meeste vocht weg is, dat duurt 10 tot 15 minuten.
  10. Voeg de laatste 2 minuten de rabarber toe.
  11. Haal de steranijs eruit en schep het gehakt mengsel in een ruime ovenschaal, druk een beetje aan. Verdeel de aardappelpuree erover en strijk glad. Zet ongeveer 10 tot 15 minuten over gril, totdat er een goudkleurig korstje op de puree zit. (let op dat je het niet te lang laat staan. Bij mij zat er redelijk wat afstand tussen de ovenschaal en de gril, waardoor het echt 15 minuten duurde. Maar als je schaal dichter bij de gril kan staan, gaat het sneller)
  12. Serveer met de rode wijn die ook door de cottage pie zit.

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.