Een kati roll is Indiaas streetfood waarvan er heel veel varianten zijn. Maar het originele recept bestaat uit een kebab (gehakt geroosterd aan een spies) in een paratha. Dat is een Indiaas platbrood, die bestaat uit allemaal laagjes. Dit recept is voor deze originele variant, maar je kan ze ook maken met kip(dij)filet en op internet vind je ook heel veel vegetarische recepten.
Ik maakte deze kati roll met een mengsel van kip-, varkens- en rundergehakt. Maar je kan ook gewoon 1 soort gehakt gebruiken, of bijvoorbeeld voor lamsgehakt kiezen. Je kruidt het gehakt met lekker veel kruiden en specerijen, zodat het een echt smaakbommetje wordt. Met onderstaande kruiden wordt het lichtpittig, maar je kan natuurlijk extra chilipoeder toevoegen als je fan bent van pittig eten. Daarnaast vul je de kati roll met wat gebakken groenten en een sausje. Ik koos voor mango chutney, maar ik zag ook veel recepten met een yoghurt-knoflooksaus of chilisaus. Dus daarin kan je ook lekker afwisselen.
De paratha's kocht ik gewoon kant-en-klaar bij de Aziatische supermarkt, uit de diepvries. Die hoef je alleen nog maar even te bakken in een droge koekenpan. Serveer één kati roll per persoon als voorgerecht of 2 persoon als hoofdgerecht met extra gebakken groenten of een salade erbij.
Ingrediënten voor 4 kati rolls
400 gr gehakt
0,5 tl chilipoeder
0,5 tl zwarte peper
0,25 tl zout
1 tl komijnpoeder
1,5 tl korianderpoeder
1 tl gehakte knoflook (potje)
0,5 tl gehakte gember (potje)
0,5 tl citroensap
1 el olie
1 of 2 groene peper(s)
1 grote ui (ca. 150 gr)
2 à 3 tomaten (ca. 200 gr)
4 paratha's (verkrijgbaar uit de vriezer bij een Aziatische supermarkt)
1 ei
Ca. 4 el chutney
Bosui en nog beetje groene peper voor garnering
Zo maak je deze kati rolls
- Meng het gehakt met de chilipoeder, zwarte peper, zout, komijnpoeder, korianderpoeder, gehakte knoflook, gehakte gember, het citroensap en de olie. Laat even staan, zodat de smaken er goed intrekken.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden (hetelucht). En leg een bakplaat met bakpapier klaar.
- Snij de groene peper fijn (bepaal zelf of je de zaadlijsten en zaadjes wil behouden, dan is het pittiger) en snij de uien in dikke kwart ringen.
- Snij de tomaten in vieren, verwijder de zaadjes en snij daarna in blokjes. Snij de bosui in schuine ringetjes en de peper voor garnering in ringetjes.
- Verdeel het gehakt in 4 delen en vorm tot een soort worst rondom een metalen spies.
- Leg op de bakplaat en bak in 15 tot 20 minuten gaar in de oven. Draai ze halverwege om.
- Verhit ondertussen een beetje olie in een koekenpan en bak de uien en groene peper ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg dan de tomaten toe en bak nog 2 à 3 minuten. Zet even apart.
- Verhit een droge koekenpan op middelhoog vuur, laat goed heet worden. Kluts ondertussen het ei in een kommetje.
- Je bakt nu de paratha's één voor één in de droge pan en haalt ze pas uit de vriezer als je ze gaat bakken, zodat ze bevroren de pan in gaan.
- Leg de paratha in de pan en giet een vierde van het ei erop, strijk met een bakkwastje uit over de hele paratha. Bak ongeveer 2 minuten, zorg dat het ei in ieder geval gestold is, draai dan om en bak nog ongeveer 2 minuten. Leg op een bord en herhaal met de andere 3 paratha's.
- Als de paratha's en kebabs klaar zijn kun je er kati rolls van maken: smeer wat chutney over het midden van de paratha's, leg de groenten erop en daarop de kebabs, trek de spiezen eruit.
- Rol de paratha's op en prik vast met een cocktailprikker. Garneer met wat bosui en groene peper.
Eet smakelijk!
Maak er een Indiaas menu van met deze gerechten:
Reactie plaatsen
Reacties