Pittige ogenbonen met paddenstoelen

Gepubliceerd op 14 april 2023 om 06:45

Deze stoofschotel met zwarte ogenbonen en paddenstoelen is een aanrader! Je stooft de bonen en champignons met specerijen, of precies te zijn een mengsel van koriander, komijn, venkel, kurkuma en chilivlokken. Dat geeft sowieso al een heerlijke smaak, maar door zaadjes te gebruiken in plaats van poeder en die eerst te roosteren krijg je een nog rijkere smaak. Dat wil je proeven!

Ik gebruikte gedroogde ogenbonen, daardoor moet je wel wat extra tijd uittrekken want ze moeten eerst ongeveer 10 uur geweekt worden en daarna 40 minuten koken. Maar het zorgt er wel voor dat je bonen wat steviger blijven dan uit een potje. Daardoor heeft deze stoof een lekkere bite. Vind je zachte bonen juist lekker dan kun je ze langer koken, of toch uit pot gebruiken. In dat geval zou ik ongeveer 800 gr bonen nemen (uitlekgewicht).

Bepaal zelf welke soort paddestoelen je gebruikt. Ik ging voor champignons, shiitake en kastanjechampignons, maar andere soorten kunnen ook gewoon. Deze schotel is vegetarisch, maar door de ghee te vervangen voor plantaardige olie maak je hem helemaal vegan.

Ingrediënten voor 5 à 6 personen

(afhankelijk van het voor- en nagerecht)

300 gr droge zwarte ogenbonen
1 ui
500 gr paddenstoelen
5 tl knoflookpuree (potje van Go-tan)
4 tl gehakte gember (potje van Go-tan)
1 el komijnzaadjes
1 el korianderzaad
1 el kurkuma
0,5 el venkelzaadjes
0,5 el zout
2 tl chilivlokken (meer of minder naar smaak)
400 gr tomatenblokjes (uit blik)
2 el ghee
Paar takjes munt voor garnering
Naan voor erbij

Zo maak je deze pittige zwarte ogenbonen

  1. Week de bonen 10 tot 12 uur in een ruime hoeveelheid koud water.
  2. Giet de bonen af en kook ze daarna in 40 minuten beetgaar, giet in een vergiet en laat uitlekken.
  3. Snij ondertussen de paddenstoelen in plakjes of reepjes en snipper de ui.
  4. Verhit een droge pan en rooster de komijnzaadjes, koriander, kurkuma, chilivlokken en venkelzaadjes ongeveer 2 minuten, zodat het lekker gaat ruiken.
  5. Maal de specerijen daarna fijn met een vijzel en roer het zout erdoor.
  6. Verhit de ghee in een stoofpan en bak de knoflook, gember en ui een paar minuten aan. Voeg dan de specerijen toe en roer alles goed door elkaar.
  7. Voeg na een minuutje de paddenstoelen toe en bak 5 tot 10 minuten. Roer dan de bonen erdoor en bak nog 5 minuten. Voeg als laatste de tomatenblokjes toe en laat 15 minuten zachtjes stoven.
  8. Snij ondertussen de blaadjes van de munt fijn en bak de naans af.
  9. Schep de zwarte ogenbonen in kommen en garneer met de munt, serveer met de naan.

Eet smakelijk!


Serveer de pittige ogenbonen na een van deze voorgerechten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.