Deze curry serveer je met gekookte eieren in plaats van met vlees, een lekkere vegetarische optie. Zoals een goede curry betaamd heb je een berg ingrediënten nodig, maar dat zorgt ook voor een berg smaak. Indiase smaak in dit geval, alhoewel je een eiercurry ook kan maken op basis van bijvoorbeeld Thaise smaken.
In een Indiase curry horen trouwens eigenlijk curryblaadjes, limoenblaadjes zitten meestal in een Thaise curry. Maar hoewel de smaken iets verschillen kan je wel limoenblaadjes gebruiken in plaats van curry blaadjes. Ik heb een megavoorraad aan limoenblaadjes, dus vond dat een prima optie. Een andere tip: gebruik liever geen groene paprika, ik deed dat wel en de bittere smaak ervan was iets te overheersend.
Nog een ideetje: om het makkelijker te maken en die lijst ingrediënten flink te verkorten kun je een curry maken op basis van kant-en-klare currypasta. Maar, zelfgemaakt is natuurlijk wel het allerlekkerst!
Ingrediënten voor 6 personen
10 tot 12 eieren
3 el ghee
2 à 3 rode uien
3 grote tomaten (ca. 600 gram)
1 chilipepertje
3 knoflookteentjes
1 tot 1,5 el gember
2 tl korianderpoeder
2 tl gemalen komijn
2 tl garam masala
2 tl kurkuma
4 curry of limoenblaadjes
0,75 tl zout
1,5 tl zwarte peper
5 tot gr verse koriander
5 tot 10 gr verse munt
1,5 tl bruine suiker
1,5 tl tamarindepuree
125 ml water
500 ml romige kokosmelk
3 paprika's (liever geen groene)
200 gr erwten
2 el maizena
Het recept voor eiercurry
- Snij de knoflook, gember, peper, muntblaadjes, koriander en ui fijn. Snij de tomaten en paprika's in blokjes.
- Verhit de ghee in een ruime stoofpan. Voeg het korianderpoeder, de komijn, garam masala, kurkuma, peper en het zout toe en bak een minuutje in de ghee zodat alle geuren vrijkomen.
- Voeg dan de ui, gember, knoflook en peper toe en 3 minuten later ook de paprika.
- Bak nog 5 minuten, roer dan de tomaten, kokosmelk, water, munt, koriander en curryblaadjes erdoor. Laat minimaal een uur pruttelen.
- Breng de curry verder op smaak met de bruine suiker en tamarinde.
- Meng de maizena met een beetje koud water tot een papje en giet bij de zacht kokende curry. Roer goed door en laat nog even zachtjes inkoken.
Als je de curry en dag van te voren maakt (zodat de smaken er goed intrekken) kun je hem nu laten afkoelen en bewaren in de koelkast. Warm hem weer op voor je verder gaat met stap 8. - Kook ondertussen de eieren half hard, laat afkoelen, pel ze en snij door midden.
- Roer de erwten door de curry en leg de eieren erin met de snijkant naar boven.
- Om de curry mooi te serveren kan je nu niet meer roeren. Hou hem daarom warm op heel laag vuur met de deksel op de pan.
- Serveer de curry met rijst en/of naan.
Eet smakelijk!
Maak de eiercurry als onderdeel van dit ei menu of combineer het met een van deze desserts:
Reactie plaatsen
Reacties