Deze plank staat vol met heerlijke visgerechten, ze smaken net zo goed als eruit zien! Je maakt zalm rilette, gerookte makreel op bietjes, garnalen cocktail en tonijn tataki. Dat serveer je met gemarineerde komkommer, zeekraal en stokbrood.
Ik koos voor vier koude gerechtjes, op die manier kan je alles gewoon van te voren klaar maken en bewaren in de koelkast. Mocht het je toch teveel tijd kosten of schrik je van de ingrediëntenlijst, dan heb je verschillende opties om het wat makkelijker en sneller te maken. Gebruik bijvoorbeeld kant-en-klare whiskeysaus voor de garnalen cocktail. En bij veel visboeren kan je gewoon tonijntataki kopen, of vervang de zalmrilette voor een zalmsalade bij de visboer vandaan.
Wat mij betreft is alles zelf maken wel gewoon het leukste, dus ik deel natuurlijk gewoon alle recepten met je. :)
Ingrediënten voor 4 personen
(ervan uitgaande dat jullie ook een voor-en hoofdgerecht eten, anders is dit voor 2 à 3 personen)
Zalm rilette
175 gr verse zalm
100 gr warmgerookte zalm
1 kleine ui
100 ml olijfolie
1 el mayonaise
1 el yoghurt
1 el mosterd
1 tl citroensap
2 el kappertjes
1 tl verse dille
Paar blaadjes romaine sla
Tonijn tataki
175 gr verse tonijnfilet
0,5 el olijfolie
0,5 el sojasaus
0,25 tl chilipoeder
1 el witte sesamzaadjes
1 el zwarte sesamzaadjes
Tonasu sweet spicy soy sauce
Voor erbij
1 Stokbrood
1 komkommer
1 el Tonasu sweet spicy soy sauce
75 gr zeekraal
Gerookte makreel op bietjes
75 gr gerookte makreelfilet
2à 3 gekookte bieten van ca 4 cm doorsnee
15 gr geraspte mierikswortel (potje)
15 gr crème fraîche
30 gr mayonaise
1 tl citroensap
Dille als garnering
Garnalen cocktail
100 gr mayonaise
1 el ketchup
1 el whiskey
0,5 tl worcestersaus
1 tl tabasco
50 ml slagroom
100 gr gekookte garnalen
20 gr ijsbergsla
25 gr komkommer
2 limoenen
Zo maak je deze visplank
- Begin met de zalm rilette, verwarm daarvoor de oven voor op 80 graden.
- Snij de verse zalm in blokjes van ongeveer 2 cm en leg in een kleine ovenschaal, het liefst een waar de zalmblokjes precies in passen, zonder dat ze bovenop elkaar liggen.
- Bestrooi met wat zout en giet de olijfolie erbij, zodat de zalmblokjes bijna helemaal onder de olie liggen. Zet in de oven bak in ca. 20 minuten gaar.
- Snij de ui, kappertjes en dille fijn. Meng in een kom met de mayonaise, yoghurt, mosterd en citroensap.
- Als de zalm klaar is laat je het iets afkoelen. Meng dan 1 eetlepel van de olie door de saus.
- Pluk de verse zalm en de gerookte zalm uit elkaar en meng door de saus.
- Doe de zalm rilette in een kommetje en druk aan. Dek af en zet in de koelkast, zodat de smaken goed op elkaar inwerken en het wat op stijft.
- Ga verder met de tonijn tataki, meng daarvoor de olijfolie, sojasaus en het chilipoeder door elkaar in een bakje. Meng in een ander bakje de sesamzaadjes door elkaar.
- Wrijf de tonijn in met het olie-mengsel en rol daarna door de sesamzaadjes, zodat het goed bedekt is.
- Verhit een wok of koekenpan met een klein beetje olie op hoog vuur en bak de tonijn rondom kort aan. Laat afkoelen en bewaar in de koelkast tot etenstijd.
- Voor de gerookte makreel op bietjes snij je 4 dikke plakken uit de bieten van ongeveer 2 tot 3 cm dik.
- Verwijder, als dat niet al gedaan is, de graten uit de makreel.
- Meng de mierikswortel, créme fraiche, mayonaise en het citroensap door elkaar. Hou ongeveer een eetlepel apart en meng de rest van het mengsel door de makreel.
- Maak balletjes van de makreel (makkelijkste is met je handen, als je een visluchtje niet erg vindt ;)) en leg op de bietjes.
- Garneer met de overgebleven saus en een takje dille.
- Snij voor de garnalencocktail de komkommer en sla in hele dunne reepjes. Rasp 1 van de limoenen en pers uit. Meng een beetje van het limoensap met de sla en komkommer en doe in 4 glaasjes.
- Meng voor de saus de mayonaise, whiskey, ketchup, worcestersaus en tabasco door elkaar.
- Klop de slagroom lobbig en schep voorzichtig door de saus, zodat het romig en luchtig wordt. Breng op smaak met limoensap, peper en zout.
- Meng de garnalen met een beetje van de saus en schep ze bijna allemaal in de glaasjes op de sla. Schep er wat saus bovenop (je hebt niet alle saus nodig) en garneer met de overgebleven garnalen en de limoenrasp. Bewaar in de koelkast tot jullie gaan eten.
- Voor erbij maak je gemarineerde komkommer. Snij de komkommer met een dunschiller over de lengte in plakken tot je bij de zaadlijsten komt. Draai om en snij ook de andere kant tot aan de zaadlijsten. Je zou zo'n 15 plakken moeten hebben. De rest van de komkommer kan je bv. gebruiken voor de garnalencocktail.
- Dep de komkommerplakken goed droog met keukenpapier en bestrijk daarna met de Sweet spicy soy sauce en rol ze daarna op. Bewaar ook in de koelkast.
- De zeekraal spoel je af onder koud water en kan je vervolgens even kort koken of wokken in wat olie.
- Als jullie gaan eten snij je het stokbrood in plakken, en ook de tataki snij je in dunne plakjes. Leg wat romainesla blaadjes op je kom met zalm rillete en draai daarna in één beweging om, zodat de rilette in een bol op de sla komt te liggen. Snij 4 plakjes van de tweede limoen en zet op de glaasjes met garnalencocktail.
- Zet alles mooi op een plank met ertussen de komkommerrolletjes en de zeekraal. Serveer de overgebleven whiskeysaus erbij en een schaaltje Sweet spicy soy sauce voor de tataki.
Eet smakelijk!
Serveer de visplank als hoofdgerecht bij het plank menu, of maak je eigen menu met één van deze toetjes erbij: