Het kaasplankje bestaat al jaren, maar de laatste tijd zijn borrelplanken een ware hype. En ook het butter board en chocoladeplanken komen regelmatig voorbij op mijn Instagramfeed. Tijdens mijn 'planken' zoektocht kwam ik zelfs een pannenkoekenplank tegen (mega goed idee trouwens). Ik besloot daarom ook eens met planken aan de gang te gaan en meteen maar een heel plank menu te maken. Een menu waarbij je drie keer een plank op tafel zet met heerlijk eten!
Je start het menu met een butter board, eigenlijk een soort deconstructed kruidenboter. In dit geval een combi van hartig en zoet: gerookte boter met crunchy spekblokjes, honing, rozemarijn en roze peperkorrels. Als hoofdgerecht maak je een visplank met 4 heerlijke koude visgerechtjes. Je serveert gerookte makreel met bietjes en mierikswortel, zalm rilette, een garnalen cocktail en tonijn tataki. Lekker met brood, gemarineerde komkommer en wat zeekraal.
Als toetje zet je een plank vol met heerlijke soesjes op tafel. Ik ging voor 5 verschillende soorten, namelijk chocosoezen, granaatappelsoezen, soesjes met witte chocolade en aardbeien, tijgersoezen met maple room en kaneelsoesjes. Al die verschillende soezen zorgen voor een echt wow-effect!
Ingrediënten voor 4 personen
Butter board met spek en honing
250 gr boter
1 tak rozemarijn
150 gr spekblokjes
20 gr honing
Handje roze peperkorrels
Zout naar smaak
Turks brood
Visplank
1 Stokbrood
1 komkommer
1 el Tonasu sweet spicy soy sauce
75 gr zeekraal
Gerookte makreel op bietjes
75 gr gerookte makreelfilet
2à 3 gekookte bieten van ca 4 cm doorsnee
15 gr geraspte mierikswortel (potje)
15 gr crème fraîche
30 gr mayonaise
1 tl citroensap
Dille als garnering
Tonijn tataki
175 gr verse tonijnfilet
0,5 el olijfolie
0,5 el sojasaus
0,25 tl chilipoeder
1 el witte sesamzaadjes
1 el zwarte sesamzaadjes
Tonasu sweet spicy soy sauce naar smaak
Garnalen cocktail
100 gr mayonaise
1 el ketchup
1 el whiskey
0,5 tl worcestersaus
1 tl tabasco
50 ml slagroom
100 gr gekookte garnalen
20 gr ijsbergsla
25 gr komkommer
2 limoenen
Zalm rilette
175 gr verse zalm
100 gr warmgerookte zalm
1 kleine ui
100 ml olijfolie
1 el mayonaise
1 el yoghurt
1 el mosterd
1 tl citroensap
2 el kappertjes
1 tl verse dille
Paar blaadjes romaine sla
Soezenplank
50 ml melk
50 ml water
50 gr boter
0,5 tl suiker
Snuf zout
50 gr bloem
2 eieren
Tijgersoes deeg
20 gr boter
25 gr basterdsuiker
25 gr bloem
Snuf zout
0,25 tl vanille extract
Vullingen
390 ml slagroom
45 gr suiker
210 gr roomkaas
Paar granaatappelpitjes
2 el granaatappelmelasse
1 limoen
50 gr witte chocola
2 à 3 aardbeien
85 gr chocola (melk of puur)
1,5 el olie
20 ml maple syrup
1/8 tl kaneel
1 el kaneel likeur
1 el poedersuiker
Half zakje slagroomversteviger
Zo maak je dit plank menu
Zowel het hoofd- als nagerecht zijn een flinke klus. Hou daar dus rekening, of pas het menu iets aan. Zo was ik met de 5 verschillende soezen in totaal 4 uur bezig. Beetje overdreven misschien, dus kies je favoriet(en) en maak daarvan gewoon meer vulling. Voor de visplank zijn er verschillende opties om het makkelijker en sneller te maken. Gebruik bijvoorbeeld kant-en-klare whiskeysaus voor de garnalen cocktail, bij veel visboeren kan je gewoon tonijntataki kopen, of vervang de zalmrilette voor een zalmsalade bij de visboer vandaan. Wat mij betreft is alles zelf maken wel gewoon het leukste, dus ik deel natuurlijk gewoon alle recepten met je. :)
Soezenplank
Het is handig om te beginnen met de soezenplank. De soezen en de vullingen kan je namelijk gewoon een dag van te voren maken. Vul de soezen wel pas vlak voor het serveren, zodat het deeg niet zacht wordt.
Bekijk hier de recepten voor de soezenplank >>
Visplank
Als tweede ga je aan de slag met de visplank. Alle vier de gerechtjes zijn redelijk makkelijk te maken, maar alles bij elkaar kost het wel flink wat tijd. Doordat het allemaal koude gerechtjes zijn die je gewoon in de koelkast kan bewaren, kan je (een deel) ook alvast een dag van te voren bereiden.
Lees hier de recepten voor deze visplank >>
Butter board met spek en honing
Als laatste bereid je het butter board, dat is gelukkig snel klaar. Ik gebruikte hiervoor eindelijk weer eens mijn rookapparaat, daarmee rook je de boter voor een extra bijzondere smaak. Maar zonder rookapparaat wordt dit butterboard ook erg lekker, dus dat is niet perse nodig.
Lees het recept voor dit butter board met spek en honing >>