Flammkuchen met ontbijtspek en druiven

Flammkuchen, ik vind ze heerlijk! Lekker knapperig met een romige topping van crème fraiche. Hoog tijd dus om ze eens helemaal zelf te maken. Goed nieuws: dan zijn ze nog lekkerder. En het is nog makkelijk ook :)

Voor het deeg gebruikte ik een combi van gewone bloem en semolina, de Italiaanse bloem die je voor pasta en pizza gebruikt. Dat zorgt voor een heerlijk knapperige bodem. Belegd met crème fraiche, rode ui, druiven en ontbijtspek heb je een heerlijke flammkuchen. Met dit recept maak je er twee, perfect als lunch voor 2 personen, of serveer als voorgerechtje voor 3 à 4 personen.

Ingrediënten voor 2 flammkuchen

125 gr bloem
125 gr semolina
3 gr gist
0,25 tl zout
150 ml lauwwarm water
1,5 el olijfolie
Ongeveer 100 gr crème fraiche
1 rode ui
Stuk of 10 plakken ontbijtspek
2 flinke handen druiven
Pluk rucola

Tip: heb je geen semolina, gebruik dan gewoon 250 gr bloem

Zo maak je deze flammkuchen met ontbijtspek en druiven

  1. Doe het bloem, de semolina, gist, zout, het lauwwarme water en de olijfolie in een kom. Roer even door elkaar met een vork en kneed dan tot een samenhangend deeg. Dat kan met de hand of met een keukenmachine met deeghaken.
  2. Vet een kom in met wat olie en leg de deegbal erin. Dek af en laat één tot anderhalf uur rijzen op een warme plek. Tip: ik warm de oven altijd even op tot 75 graden, zet hem daarna uit en laat het deeg in de oven rijzen.
  3. Snij ondertussen de rode ui vast in dunne halve ringen en de druiven doormidden.
  4. Verwarm na het rijzen de oven voor op 250 graden met de bakplaat erin.
  5. Verdeel het deeg in 2 ballen en rol deze op een met bloem bestoven werkblad uit tot 2 dunne en een beetje langwerpige lappen van zo'n 3 tot 5 mm dik. Leg op een stuk bakpapier.
  6. Besmeer de flammkuchen met crème frache en verdeel de ui en plakken ontbjtspek erop. De ontbijtspek krimpt nog in de oven, dus de plakken mogen best een beetje over elkaar liggen.
  7. Leg de flammkuchen met het bakpapier op de hete bakplaat en bak in ongeveer 12 tot 15 minuten gaar.
  8. Beleg daarna met de druiven en de rucola en bestrooi met wat versgemalen peper. Serveer warm.

Eet smakelijk!

Fan van flammkuchen? Dan vind je deze recepten vast ook lekker:

KokenKoken

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.