Viskoekjes met remoulade saus

Ik ken viskoekjes eigenlijk vooral van de Thai, maar deze variant van Heston Blumenthal is ook heerlijk. Deze hebben een meer westerse smaak met kervel, selderij en bieslook. Je maakt ze op basis van aardappel en met 2 soorten vis, namelijk zalm en koolvis. Met een heerlijk krokant korstje van paneermeel, of gebruik panko voor nog wat meer crunch.

Je serveert er een heerlijke remoulade saus bij. Lekker fris en romig tegelijk, door een basis van mayonaise en de toevoeging van augurk en kappertjes. De verse kruiden uit de viskoekjes komen ook terug inde saus en zorgen voor extra veel smaak. Maak ze bijvoorbeeld als voorgerecht bij het Heston inspired menu.

Note: In het recept van Heston worden de aardappels gepoft, dat duurt 60 tot 90 minuten. Je kan de aardappels ook koken, om iets sneller klaar te zijn.

KokenKoken

Ingrediënten voor  4 personen

300 gr aardappel
175 gr koolvis filet (zonder vel)
175 gr zalmfilet (zonder vel)
0,5 tl paprikapoeder
5 gr verse kervel
5 gr verse bieslook
5 gr verse selderijblaadjes
75 gr bloem
1 groot ei
60 ml water
80 gr paneermeel
0,75 l zonnebloem olie
Remoulade saus
1 sjalotje
150 gr mayonaise
20 gr augurk
20 gr kappertjes
5 gr verse kervel
5 gr verse bieslook
5 gr verse selderijblaadjes

Aan de slag met viskoekjes en remoulade saus

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht). Maak de aardappels goed schoon en prik ze rondom in met een vork. Leg ze op een bakplaat met bakpapier in de oven en pof in 60 tot 90 minuten gaar (afhankelijk van de grootte).
  2. Maak ondertussen de tartaarsaus: Snipper de sjalot en doe 10 minuten in een bakje koud water, zodat de smaak iets milder wordt.
  3. Rasp de citroen en pers uit. Snij de augurk en kappertjes fijn.
  4. Meng de mayonaise met de sjalot, augurk, kappertjes, citroenrasp en -sap. Bewaar afgedekt in de koelkast.
  5. Snij de kervel, selderij en bieslook vast fijn, maar meng deze pas vlak voor het serveren door de saus.
  6. Als de aardappels klaar zijn kun je temperatuur van de oven verlagen naar 140 graden (boven/onderwarmte).
  7. Dep de vis droog en leg op de bakplaat met bakpapier, steek in een van de filets een kerntemperatuurmeter en stel die in op 53 graden. Bak de vis tot de temperatuur 53 graden is. Laat daarna afkoelen en bewaar ook het vocht op de bakplaat.
  8. Snij ondertussen de kruiden fijn. Trek de schil van de aardappels en pureer
  9. Doe de vis en het vocht, de kruiden, aardappels en het paprikapoeder in een kom en meng door elkaar. Breng op smaak met peper en zout.
  10. Verdeel het mengsel in 4 porties, draai er balletjes van en druk die plat tot burgertjes. Leg afgedekt op een bord en zet in de koelkast om helemaal af te koelen.
  11. Zet 3 diepe boren klaar met daarin de bloem, het water en ei door elkaar geklopt en het paneermeel.
  12. Haal de viskoekjes eerst door het bloem en klop overtollig bloem eraf. Haal ze dan door het eimengsel en als laatste door het paneermeel.
  13. Verhit de olie in een diepe pan tot 170 graden en frituur de viskoekjes met 2 tegelijk in ongeveer 8 minuten gaar, draai ze halverwege om.
  14. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze direct na het frituren met een beetje grof zeezout.
  15. Serveer de warme viskoekjes met de remouladesaus.

Eet smakelijk!


Serveer een van deze hoofdgerechten na de viskoekjes: