Tataki van watermeloen

Ja, wat je hieronder op de foto ziet is echt watermeloen en geen tonijn. Door de watermeloen te roosteren, marineren en vervolgens nog even te grillen verandert de structuur helemaal. Alhoewel de smaak nog wel wat anders is dan tonijn, gaat het er wel echt op lijken. Ik was er eigenlijk nogal sceptisch over, maar ben nu helemaal om!

Zorg wel dat je op tijd begint, want de bereiding van deze watermeloen tataki duurt ruim 3 uur. En daarna moet het nog een uurtje afkoelen, zodat je hem koud serveert. Je kan gewoon 1 grote watermeloen halen en in stukken snijden. Gebruik wel het liefst watermeloen zonder pitten als je die kan vinden. Anders is het wel zo lekker om die er zoveel mogelijk uit te halen, dat gaat het makkelijkst aan het eind, nadat je alles in plakjes hebt gesneden.

Op de foto zie je trouwens maar twee derde van de hoeveelheid uit dit recept. Zelfs als voorgerechtje bleek dat toch wat weinig voor 4 personen, dus ik heb de hoeveelheid wat vergroot. Serveer het bijvoorbeeld samen met de rest van dit shared dining menu.

Ingrediënten voor 4 personen

Ca. 550 gr watermeloen in 3 stukken van 10x5x3 cm
1 tl zout
6 el sojasaus
2 el rijstazijn
1 el sesamolie
2 tl sriracha
2 tl gemberpuree
2 tl gehakte knoflook
2 tl limoensap
40 gr edamame
Half vel nori
40 gr mayonaise
Beetje wasabi naar smaak
Paar blaadjes verse koriander
1,5 tl sesamzaadjes

Zo maak je tataki van watermeloen

  1. Verwarm de oven voor op 180 gratis en leg een stuk bakpapier op een bakplaat.
  2. Schil de watermeloen en snij vervolgens in 3 stukken van ongeveer 10x5x3 cm. Het hoeft niet helemaal precies, maar hou er wel rekening mee dat een (veel) groter of kleiner stuk langer of juist korter moet roosteren.
  3. Bestrooi de stukken meloen met het zout en leg op de bakplaat. Rooster een uur in de voorverwarmde oven, draai halverwege om.
  4. Meng ondertussen de sojasaus, rijstazijn, sesamolie, sriracha, gember, knoflook en het limoensap tot een marinade.
  5. Doe de geroosterde watermeloen in een ruime schaal en giet de marinade erover. Laat even afkoelen tot kamertemperatuur en zet daarna in de koelkast. Laat in totaal 2 tot 2,5 uur marineren.
  6. Verhit een grilpan of koekenpan met een heel klein beetje olie. Smeer er het liefst een heel dun laagje in met een bakkwastje zodat je echt niet teveel olie toevoegt.
  7. Gril de tataki dan aan alle kanten 2 minuten, dus 8 minuten in totaal. Leg daarna op een bord, dek losjes af met folie en laat ca. een uur liggen zodat het op kamertemperatuur komt.
  8. Knip de nori in dunne sliertjes en leg op een groot bord. Meng de mayonaise en wasabi door elkaar.
  9. Snij de watermeloen tataki in dunne plakken en leg op het bord.
  10. Garneer met de edamame, wasabi mayonaise, sesamzaadjes en de blaadjes koriander. Serveer midden op tafel met stokjes of vorkjes.

Eet smakelijk!

ReizenReizen

Serveer een van deze hoofdgerechten na de tataki van watermeloen:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.