Gezondere appelcake met moerbeien

Gepubliceerd op 29 februari 2024 om 06:45

Zin in een lekker zoet tussendoortje, maar wel zo gezond mogelijk? Bak dan eens deze cake op basis van appel- en moerbeienmoes. Het vervangen van een deel van het bloem voor volkorenmeel zorgt voor wat extra vezels. En je kan hem maken zonder enige suiker toe te voegen. Voeg wat rozijntjes toe voor extra smaak en zoetigheid. Of doe er blokjes appel in. Zo heb je een lekkere snack zonder geraffineerde suiker. 

Hoeft het van jou niet 100 procent suikervrij te zijn? Dan kun je aan deze cake ook gewoon nog wat suiker toevoegen, bepaal lekker zelf hoeveel je toe wilt voegen en dus hoe 'gezond' jouw cake precies is.

Ingrediënten voor 1 cake (ca. 25 cm)

2 zoete appels (bv royal gala, ca 350 gram)
2 limoenen
80 gr gedroogde moerbeien
0,5 vanillestokje
3 eieren
2 t bakpoeder
50 gr volkorenmeel
150 gr bloem
50 ml zonnebloemolie
Snuf zout
Eventueel 50 tot 100 gr suiker
50 gr rozijnen of een extra appel in blokjes

Zo maak je deze appelcake met moerbeien

  1. Voeg je rozijnen toe, doe die dan in een bakje met wat heet water. Als je stukjes appel toevoegt, schil de appel, snij in kleine blokjes en meng met wat maizena. Op die manier maakt de appel de cake niet te vochtig.
  2. Schil voor de appelmoes de appels en snij in blokjes. Doe in een pannetje en pers de limoenen erbij uit. Warm de appels op laag vuur op, zodat ze zacht worden. Voeg na 10 minuten de moerbeien toe. Snij het vanillestokje toe en voeg ook de vanillezaadjes toe, verwarm nog 10 minuten.
  3. Maal in een keukenmachine fijn tot een gladde moes en laat dan afkoelen.
  4. Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden.
  5. Doe nu alle ingrediënten, inclusief de appelmoes en rozijnen of appelblokjes, in een kom en roer goed door tot een egaal beslag.
  6. Vet een cakevorm in en bedek de bodem en 2 zijkanten met een stuk bakpapier, of gebruik een siliconen bakvorm.
  7. Giet het beslag in de bakvorm en bak de cake in zo'n 50 tot 60 minuten gaar. Check met een satéprikker of de cake klaar is, prik erin en als het er schoon uitkomt is de cake helemaal gaar.
  8. Laat eerste even iets afkoelen in de vorm, haal er dan uit en laat helemaal afkoelen op een rooster.
  9. Snij in plakken, je kan ze prima per een of twee stuks in de vriezer bewaren, zodat je voor meerdere dagen wat lekkers op voorraad hebt.

Eet smakelijk!

KokenKoken

Meer gezonde recepten om zelf te maken:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.