Ik heb weer een lekker recept met rabarber voor je! Ken je die vruchtenkoeken van de supermarkt gevuld met jam? Die kan je dus heel makkelijk zelf maken. En als je de jam toch zelf klaar maakt, waarom dan geen rabarberjam!?
De jam maak je in een kwartiertje en de koeken zijn ook snel klaar. Ik maakte ze op basis van sloffendeeg. Dat is een kwestie van alle ingrediënten door elkaar kneden, even stevig laten worden in de koelkast en dan uitrollen en koeken uitsnijden. Tover een deel van het sloffendeeg om tot een kruimeldeeg met wat anijspoeder en je maakt je koeken nóg lekkerder.
Je houdt trouwens flink wat jam over, maar dat is helemaal niet erg. Want het is heerlijk op brood of een beschuitje. Of, als je jamkoeken ineens al op zijn, maak je gewoon net als ik, nog een lading jamkoeken ;)
Je bakt de koeken in kookringen of cakeringen van 8 cm doorsnee, anders lopen ze helemaal uit. Daar heb je er dus wel een aantal van nodig. Als je alleen kookringen van verschillende maten hebt kun je er ook voor kiezen om koeken van allerlei verschillende maten te maken. Of doe het deeg in muffinvormpjes, leg daar wel eerst bakpapier in en hou er rekening mee dat je meer óf dikkere koeken maakt. De baktijd kan dan iets afwijken.
Ingrediënten voor 12 koeken
2 eidooiers
250 gr bloem (+15 gr extra voor de crumble)
2 tl bakpoeder
180 gr boter (kamertemperatuur)
180 gr suiker
Rasp van 1 citroen
Snuf zout
15 gr havervlokken
1 tl anijspoeder
Rabarberjam
500 gr rabarber
410 gr geleisuiker
Sap van een halve citroen
0,5 tl vanille extract
Zo maak je rababerjamkoeken met anijscrumble
- Doe de 250 gr bloem, het bakpoeder, eidooiers, boter, suiker, citroenrasp en snuf zout in een kom en kneed door elkaar tot een egaal deeg. Haal 80 gram van het deeg eraf en kneed tot een bal, wikkel in folie en leg in de koelkast. Kneed de rest van het deeg ook tot bal, wikkel in folie en leg ook in de koelkast.
- Snij voor de jam de rabarber in stukjes van ongeveer anderhalve centimeter, doe in een pan en roer de suiker, citroensap en het vanille extract erdoor.
- Warm langzaam op, zodat de suiker oplost. Als de suiker is opgelost zet je het vuur iets hoger en breng je het aan de kook. Laat 4 tot 5 minuten stevig koken en haal dan van het vuur.
- Roer goed door, zodat de rabarber helemaal uit elkaar valt. Doe in een afsluitbare bak en laat helemaal afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Haal de 80 gram deeg uit de koelkast en doe in een kom, voeg de 15 gr bloem, havervlokken en het anijspoeder toe en wrijf tussen je vinger tot een kruimelig deeg. Leg op een bakplaat met bakpapier en bak 200 minuten in de voorverwarmde oven. Zet apart tot gebruik.
- Verhoog de temperatuur van de oven naar 200 graden.
- Haal het deeg uit de koelkast en rol op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van 0,5 tot 1 cm dik. Druk met de kookringen koeken uit en leg met kookring en al op een bakplaat met bakpapier.
- Schep in het midden van iedere koek een eetlepel rabarberjam. Smeer iets uit, maar laat de randen vrij, zodat die tijdens het bakken kunnen rijzen.
- Bak de koeken in 18 minuten gaar in de voorverwarmde oven. Strooi de anijscrumble meteen over de koeken als ze uit de oven komen en druk iets aan. Je kan de koeken helemaal bestrooien met kruimels, maar ik vond het leuk als ook de jam een beetje zichtbaar was. Dus ik bestrooide ze gedeeltelijk met de crumble, bijvoorbeeld alleen de randen, de helft of strooi er een leuk figuurtje op.
- Laat de koeken afkoelen voor je eraan begint (moeilijkste onderdeel van dit recept, maar je brand echt je mond aan de jam).
Eet smakelijk!
Deze zoete baksels wil je ook maken!