Pandan brioche met kokoskorst

Gepubliceerd op 14 april 2022 om 07:02

Dit lekkere Franse brood heb ik een beetje fushion gemaakt met kokos en pandan. De pandan proef je nauwelijks, maar het zorgt wel voor een prachtige kleur en een heerlijke geur, vooral tijdens het bakken. De kokos zorgt voor een lekker krokant korstje. Je kan het zowel met zoet als hartig beleg eten, bijvoorbeeld geitenkaas, jam of gewoon alleen wat roomboter. Ik maakte deze pandan brioche voor het brunchmenu, met 3 heerlijke recepten voor een lekkere brunch. 

Het deeg van een brioche is behoorlijk vloeibaar vergeleken met 'gewoon' brooddeeg. Mijn advies is dan ook om lekker een keukenmachine met deeghaken te gebruiken om het deeg te kneden, dat scheelt een hoop geklieder!

Ingrediënten voor 1 brood

400 gr bloem
60 gr suiker
8 gr zout
8 gr instant gist
100 ml melk
4 eieren
175 zachte boter
5 gr pandan pasta
Kokoskorst
1 ei
30 gr geraspte kokos

KokenKoken

Zo maak je pandan brioche met kokoskorst

  1. Verwarm de melk in een pannetje tot dat het handwarm is en roer er 1 tl suiker en de gist doorheen. Let op dat de melk niet te heet is, dan doet de gist het niet meer.
  2. Roer de bloem, het zout en suiker door elkaar en roer dan de eieren erdoor. Roer als laatste de melk met gist erdoor.
  3. Kneed 8 tot 10 minuten in een keukenmachine met deeghaken. Snij ondertussen de zachte boter in blokjes.
  4. Als het deeg een elastisch geheel is geworden, voeg je een voor een de stukjes boter toe. Neem de tijd, zodat ieder klontje boter goed gekneed wordt.
  5. Kneed nog een paar minuten en verdeel het deeg dan in 2 delen. Kneed door één helft de pandan pasta, zodat je een mooi groen deeg krijgt.
  6. Leg beide ballen deeg in het midden van een kom. Leg er een vochtige theedoek overheen en laat anderhalf tot twee uur rijzen op een warme plek.
  7. Na anderhalf uur sla je beiden soorten deeg terug door er met de palm van je op te duwen. Kneed er met je handen een bol van en zet beiden in een eigen kom in de koelkast voor ongeveer een uur.
  8. Haal nu als eerste het naturel uit de koelkast en rol op een met bloem bestoven werkblad uit tot een rechthoekige lap, die ongeveer net zo breed is als de cake- of broodvorm waarin je het gaat bakken en dubbel zo lang.
  9. Haal het pandandeeg uit de koelkast en rol uit tot dezelfde grootte. Leg het pandandeeg op het natureldeeg, druk iets aan en rol langs de korte kant op.
  10. Vet de vorm in en bestuif met wat bloem en leg het deeg erin. Laat nog een uur rijzen.
  11. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  12. Roer het ei los en besmeer de bovenkant van het brood ermee. Verdeel de kokosrasp erover en smeer er dan nog een laagje ei overheen.
  13. Bak het brood in 30 minuten gaar in de voorverwarmde oven. Laat eerst even in de vorm afkoelen, haal er daarna uit en laat helemaal afkoelen. Snij pas in plakken als je hem gaat eten.

Eet smakelijk!


Meer recepten voor heerlijk zelf-gebakken brood: