Appeltaartslof

Gepubliceerd op 7 december 2020 om 17:28

In november was mijn vriend jarig. Zo'n 2 weken voor zijn verjaardag kwam hij thuis van zijn werk met de mededeling dat hij en zijn collega's hadden besloten dat hij een aardbeienslof of een appeltaart moest uitdelen. Ik werd dus aan het werk gezet, maar besloot het wel een beetje op mijn eigen manier te doen. Het werd een appeltaartslof.

Geen mega origineel idee, bleek al snel. Op de website van Rutger Bakt kwam ik meteen een recept tegen voor appelslof. Ik gebruik sowieso altijd zijn basisrecept voor sloffendeeg, dus dit recept is gebaseerd op zijn appelslof. Ik bak in de slof altijd banketbakkersroom mee in plaats van amandelspijs, omdat mijn vriend dat niet lekker vindt. Verder heeft deze slof een vulling van zoete zwitserse room, wat goed combineert met de zure goudreinet appels.

Ingrediënten voor 1 appeltaartslof

Slof deeg
1 eidooier
125 gr bloem
1 theelepel bakpoeder
90 gr boter
50 gr suiker
40 gr bruine basterdsuiker
Rasp van 1 mandarijn
Snufje zout

Banketbakkersroom / Zwitserse room
475 ml melk
1 vanillestokje
80 gr suiker
2 eidooiers
45 gr maizena
200 ml slagroom
25 gr suiker

Appelvulling
1 grote goudrenet appel (of 2 kleine)
Klontje boter
25 gr rozijnen
3 eetlepels geleisuiker
1 theelepel kaneel
Eventueel een handje hazelnoten

Aan de slag

Als eerste maak je de banketbakkersroom klaar, want deze moet afkoelen voordat je het gebruikt:

  1. Klop de eidooiers en suiker en goed door elkaar met een garde. Zeef de maïzena en klop er ook doorheen.
  2. Giet er 50 ml van de melk bij en roer tot een glad beslagje. 
  3. Giet de overige 425 ml melk in een steelpannetje. Schraap het merg uit het vanillestokje en voeg, samen met het stokje toe aan de melk.
  4. Breng dit aan de kook en verwijder daarna het stokje.
  5. Giet al roerend de helft van de melk op het eimengsel en roer goed door met de garde.
  6. Giet daarna het mengsel weer bij de melk in het pannetje. Blijf roeren en breng het ondertussen aan de kook.
  7. Laat het, nog steeds roerend, zo'n 2 minuten doorkoken en giet dan (eventueel via een zeef) in een schaal.
  8. Leg er een stuk plasticfolie op en zorg dat deze echt direct op de room ligt, zodat er geen vel ontstaat tijdens het afkoelen.
  9. Laat volledig afkoelen.
    Ondertussen kun je het slofdeeg maken:
  10. Daarvoor kneed je gewoon alle ingrediënten door elkaar. Kneed tot een bal en leg in plastic folie een uur in de koelkast.
  11. Verwarm de oven voor op 200 graden. 
  12. Na een uur haal je het deeg uit de koelkast en rol je het uit tot een langwerpige lap van een kleine centimeter dik. Zorg hierbij dat er genoeg bloem op je werkblad en deegroller ligt, zodat het niet blijft plakken.
  13. Leg de lap op een bakplaat met bakpapier, vet jouw sloffenvorm in en snij het deeg uit met de vorm. (De rest van het deeg heb je niet nodig, je kan hier nog een paar lekkere koekjes van bakken.)
  14. Roer de banketbakkersroom los en smeer ongeveer een derde over de slof, laat de randen vrij zodat ze tijdens het bakken omhoog kunnen komen.
  15. Bak de slof ongeveer 22 minuten in de oven en verwijder de sloffenring direct.
    Terwijl de slof afkoelt kan je de Zwitserse room en appelvulling maken:
  16. Voor de zwitserse room klop je de 200 ml slagroom stijf met de 25 gr suiker.
  17. Klop de banketbakersroom ook nog even los en schep de slagroom rustig in delen door de banketbakkersroom.
  18. Voor de appelvulling schil je de appel(s), verwijder het klokhuis en snij in blokjes. Smelt de boter in een steelpannetje en voeg de appels toe.
  19. Voeg na een paar minuten de geleisuiker en kaneel toe en bak nog 2 à 3 minuten. Voeg op het laatst de rozijnen nog 1 minuut toe.
  20. Laat de appelvulling afkoelen in een kom. 
  21. Spuit of smeer nu de zwitserse room op de slof (waarschijnlijk hoe je wat over) en schep daarna de afgekoelde appelvulling erop.
  22. Als laatste kan je er nog wat grof gehakte hazelnoten overheen strooien.

Eet smakelijk!


Mijn vriend heeft er op zijn werk nog vers geklopte slagroom op gedaan, maar dat staat dus niet op de foto. Om half 10 's ochtends kreeg ik wel deze foto... Zegt genoeg toch :)

Probeer ook eens een van deze zoete baksels: