Hartige brioche met peterselie en parmezaan

Gepubliceerd op 23 juni 2023 om 06:45

Voor dit brood heb je geen beleg meer nodig. Dit zachte briochebrood is gevuld met een soort bechamelsaus waar parmezaan en peterselie doorheen zitten. Dat geeft een heerlijke smaak en maakt het brood ook lekker smeuïg. Het recept is gebaseerd op deze zoete Chinois brioche, die gevuld is met banketbakkersroom, ook een aanrader!

Het maken van een brioche kost altijd flink wat tijd. Je hebt zo'n 20 minuten nodig om het deeg te maken, maar het moet daarna nog wel 2,5 uur rijzen en een half uur in de oven. Hou daar dus rekening mee en begin op tijd. Serveer het brood lekker warm uit de oven. Ik zette het bij een BBQ op tafel, maar deze is brioche is ook lekker bij een brunch, als bijgerecht, of bij een borrel.

Ingrediënten

100 ml volle melk
10 gr suiker
8 gr gist
10 gr zout
400 gr bloem
4 eieren
175 gr zachte boter
Vulling
20 gr boter
20 gr bloem
150 ml melk
0,5 el mosterd
75 gr parmezaan
10 gr peterselie

Springvorm van ca. 24 cm doorsnee

Zo maak je deze hartige brioche

  1. Verwarm de melk in een pannetje totdat het handwarm is en roer suiker en de gist er doorheen. Let op dat de melk niet te heet is, dan doet de gist het niet meer.
  2. Roer de bloem en het zout door elkaar in een ruime kom en roer dan de eieren erdoor. Voeg als laatste de melk met gist toe en meng door elkaar.
  3. Kneed in 8 tot 10 minuten tot een deeg. Het handigste is om dat in een keukenmachine met deeghaken te doen, want dit deeg is erg plakkerig.
  4. Snij ondertussen de zachte boter in blokjes. Als het deeg een elastisch geheel is geworden, kneed je één voor één de stukjes boter erdoor. Kneed daarna nog een paar minuten.
  5. Haal het deeg dan los van de randen van de kom en vorm er een bal van. Leg in het midden van de kom. Leg er een vochtige theedoek overheen en laat anderhalf uur rijzen op een warme plek.
  6. Maak ondertussen de vulling, snij daarvoor de peterselie fijn en rasp de parmezaan.
  7. Smelt de boter in een steelpannetje op middelmatig vuur. Voeg de bloem toe, bak deze 2 tot 3 minuten mee. Voeg dan scheutje voor scheutje de melk toe en roer steeds goed door zodat er een gladde saus ontstaat.
  8. Voeg 50 gr van de parmezaan en de mosterd toe. Roer door tot de parmezaan gesmolten is en haal dan van het vuur. Roer de peterselie erdoor en voeg naar smaak peper en zout toe. Laat de saus helemaal afkoelen.
  9. Na anderhalf uur sla je het deeg terug door er met de palm van je hand op te duwen. Je kan er nu voor kiezen om een bal van het deeg te maken en deze een uur afgedekt in de koelkast te leggen, om die manier wordt het deeg makkelijker te verwerken. Mocht je hier geen tijd voor hebben, dan kun je ook direct verder met stap 10.
  10. Beekleed de bodem van een springvorm van ca. 24 cm doorsnee met bakpapier, vet de rand in met boter en bestrooi je aanrecht met wat bloem.
  11. Verdeel het in twee delen, van een derde (ca 300 gr) en twee derde (ca 600 gr).
  12. Rol het kleine deel op een bebloemde ondergrond uit tot een lap van ca 24 cm en leg op de bodem van de springvorm. Smeer er een klein deel van de vulling over uit.
  13. Rol het tweede deel van het deeg uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 20 bij 50 cm.
  14. Smeer de vulling over het deeg, maar hou 1 lange kant langs de rand een paar cm vrij. Rol de lap deeg nu op langs de lange kant, zodat je eindigt aan de kant zonder vulling. Druk het deeg daar stevig tegen elkaar en snij de rol dan in 9 gelijke stukken.
  15. Zet 1 rolletje midden op de bodem, op een snijkant. Zet de andere rolletjes eromheen. De vorm hoeft nog niet helemaal gevuld te zijn.
  16. Laat de brioche nog eens ongeveer een uur rijzen op een warme plek, zodat de vorm zich helemaal vult met het deeg.
  17. Verwarm de oven voor op 200 graden (boven-onderrwarmte). Bestrooi de brioche met de rest van de parmezaan en bak in ongeveer 30 minuten gaar.
  18. Laat iets afkoelen en haal dan uit de vorm. Het brood is zowel warm als koud lekker, maar ik zou het lekker warm uit de oven serveren.

Eet smakelijk!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Serveer de hartige brioche bij een BBQ samen met deze gerechten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.