Deze koekjes zijn lekker! En ze zien er ook nog super uit! Met dit recept maak je er ongeveer 32 en die zijn een stuk sneller op dan je verwacht. Want je blijft ervan eten. Ik gebruikte kersenjam voor deze koekjes, maar je kan natuurlijk gewoon iedere soort jam gebruiken die je lekker vindt.
Voor deze koekjes gebruik je deel Zeeuwse bloem. Hierin zitten minder gluten, waardoor de koekjes brosser worden. Dat maakt ze extra lekker! Maar heb je geen Zeeuwse bloem, dan kun je dit ook vervangen voor gewone bloem.
Ingrediënten voor ca. 32 stuks
125 gr jam
175 gr boter (op kamertemepratuur)
150 gr witte basterd
0,5 sinaasappel
0,25 tl zout
1 ei
175 gr bloem
75 gr Zeeuwse bloem
1 tl bakpoeder
Zo maak je deze spiraalkoekjes met jam
- Rasp de schil van de sinaasappel en doe in een kom, samen met de boter, basterdsuiker en zout. Meng alles door elkaar.
- Klop het ei los en voeg de helft toe (bewaar de rest), meng door het botermengsel.
- Zeef het bloem, Zeeuwse bloem en het bakpoeder erbij en kneed alles samen tot een egaal deeg.
- Maak een bal van het deeg, wikkel in huishoudfolie en leg een uurtje in de koelkast.
- Rol het deeg uit tot een lap van ca. 36 bij 25 cm. Smeer de jam erop, hou langs één lange kant een centimeter vrij van jam.
- Rol het deeg op langs de lange kant met jam, zodat je eindigt aan de kant zonder jam en het deeg daar aan kan drukken en dicht plakken.
- Rol weer in huishoudfolie en leg een half uurtje in de vriezer, daardoor wordt het makkelijker om plakjes te snijden van het deeg.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden (boven-onderwarmte) en leg een bakplaat met bakpapier klaar.
- Snij de rol deeg in ongeveer 32 plakjes en leg deze op de bakplaat. Bestrijk voorzichtig met de rest van het ei.
- Bak de koekjes in ongeveer 22 minuten gaar in de oven. Laat even afkoelen op de bakplaat en leg daarna op een rooster om helemaal af te koelen naar kamertemperatuur. Daarna kan je aanvallen! (of stiekem al iets eerder 😉)
Eet smakelijk!
Probeer deze baksels ook een keer: