Spaanse anijskoekjes

Gepubliceerd op 31 januari 2021 om 13:15

Deze anijskoekjes zijn gebaseerd op de Spaanse mantecados. Dit zijn een soort brosse zandkoekjes. Alhoewel ze in Spanje vooral met kerst gegeten worden, zijn ze natuurlijk het hele jaar door delicioso. ;) Traditioneel worden ze met reuzel gemaakt, maar met roomboter worden ze ook errûg lekker!

Ik probeerde een aantal recepten uit, combineerde er twee en voegde er nog wat eigen ideetjes aan toe. Daar kwam uiteindelijk dit recept uit. Het lastigste van deze koekjes is dat je echt moet wachten tot de koekjes helemaal afgekoeld zijn voordat je ze opeet. En dat terwijl je keuken heerlijk naar anijs ruikt. Maar als je het niet doet vallen ze uit elkaar en dat zou zonde zijn. Even geduld dus...

Ingrediënten voor 25 koekjes

250 gr bloem
2 tl gemalen anijs
60 gr poedersuiker
1 citroen
Snuf zout
250 gr boter op kamertemperatuur
1 ei, losgeklopt
45 ml anijslikeur (Spaanse is lastig te krijgen, ik gebruikte ouzo)

Voor eroverheen:

1 tl gemalen anijs
30 gr poedersuiker

KokenKoken

Aan de slag

  1. Zeef boven een kom de bloem, poedersuiker, het anijs en zout en roer door elkaar.
  2. Snij de boter in stukken en meng met je handen door het bloemmengsel tot één geheel.
  3. Rasp de schil van de citroen en voeg toe, samen met de helft van het losgeklopte ei en de anijslikeur.
  4. Roer alles goed door elkaar en maak een bal van het deeg. Wikkel in huishoudfolie en leg een uur in de koelkast.
  5. Verwarm na een uur de oven voor op 150 graden.
  6. Bestrooi het aanrecht en een deegroller met bloem. Rol het deeg uit tot een lap van 1 tot 1,5 cm dik.
  7. Druk met een glaasje of koekjesvormpje van ongeveer 5 cm doorsnee zo'n 25 koekjes uit het deeg.
  8. Leg de koekjes op een bakplaat met bakpapier en bestrijk met de rest van het ei.
  9. Bak de koekjes ongeveer 22 minuten in de voorverwarmde oven.
  10. Meng ondertussen het anijs met de poedersuiker, bestrooi de koekjes zodra ze uit de oven komen met de anijssuiker en laat helemaal afkoelen.

Eet smakelijk!