Deze smeuïge tulband heeft een heerlijke diepe smaak dankzij het gebruik van gebruinde boter, ook wel bekend onder de naam beurre noisette. En ook de bourbon glazuur die je erover heen giet geeft een heerlijke smaak. Ook als je niet van bourbon houdt (zoals ik) is het erg lekker!
Door de boter eerst te verwarmen tot het licht bruin kleurt, krijgt het een lekker nootachtig aroma end at [roef je terug in de tulband. Het kost wat meer tijd dan tulband met gewone boter, maar is de moeite zeker waard. Het recept komt grotendeels uit het kookboek Butter van James Martin, waar ik eerder ook al dit butter menu uit maakte.
Ingrediënten voor 1 tulband
250 gr boter + extra voor invetten
200 gr suiker
0,5 vanillestokje
1 tl vanille essence
4 eieren
125 ml karnemelk
375 gr zelfrijzend bakmeel
1 tl zout
Bourbon glazuur
100 gr suiker
Scheutje water
80 ml bourbon
75 gr boter
Voor erbij:
250 ml slagroom
75 ml maple syrup
Tulband vorm van ca. 26 cm
Zo maak je deze tulband met bourbon glazuur
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet de tulband vorm goed in met boter en bestrooi met een beetje bloem zodat de tulband straks makkelijk uit de vorm.
- Doe de boter in een pannetje en verwarm op middelmatig vuur tot het bruin begint te kleuren en het naar noten ruikt. Laat 10 minuten afkoelen.
- Giet de boter in een mengkom, schraap het merg uit het vanillestokje en voeg toe aan de boter. Voeg ook de suiker toe en klop alles door elkaar met een elektrische mixer.
- Klop dan 1 voor 1 de eieren erdoor en als die goed gemengd zijn ook de karnemelk.
- Zeef dan het zelfrijzend bakmeel erbij en voeg het zout toe. Schep het er doorheen tot een gladde mengsel.
- Giet in de tulbandvorm en bak de tulband in ongeveer 55 minuten gaar.
- Doe 10 tot 15 minuten voor de tulband klaar is de suiker met een scheutje water in een pannetje en laat de suiker oplossen en dan karameliseren, roer er niet in terwijl het kookt.
- Als het goudbruin is voeg je de bourbon toe, het gaat nu flink bubbelen. Roer door elkaar en haal van het vuur, roer dan de boter erdoor tot het helemaal gesmolten is.
- Haal de tulband uit de vorm als hij nog warm is door hem op een bord om te draaien. Giet de warme glazuur erover. Laat verder afkoelen voor je hem aansnijdt.
- Klop de slagroom stijf met de maple syrup en serveer bij de tulband.
Eet smakelijk!
Meer lekkere baksels om zelf te maken:
Reactie plaatsen
Reacties