Bolgebakjes van aardbeienkwark

Gepubliceerd op 29 juni 2022 om 07:01

Deze bolgebakjes zijn een spectaculaire afsluiter van ieder etentje! Ik maakte ze bij dit brunchmenu voor Pasen, maar ze zijn altijd lekker. Je kan ze ook prima maken met diepgevroren aardbeien, dus ook in de winter zet je deze mooie gebakjes op tafel :)

Je maakt de bolgebakjes op basis van aardbeienkwark, gevuld met vloeibare aardbeiengelei, een bodem van shortbread en een laagje witte chocolade ganache. Een heerlijke, zoete afsluiting van je maaltijd. Liever iets minder zoet? Dan kan je een ganache van pure chocola maken in plaats van witte, dat doe je met 150 gr slagroom, 150 gr pure chocola, 15 gr honing en 30 gr boter.

Tip: Waarschuw je gasten even voor de vloeibare jam aan de binnenkant, mijn vriend stak zijn vork er iets te enthousiast in en had meteen weer een lading vlekken op zijn shirt ;)

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Ingrediënten voor 6 stuks 

Aardbei gelei
100 gr aardbeien
1 el citroensap
40 gr geleisuiker
Shortbread
40 gr roomboter
20 gr witte basterdsuiker
Snuf zout
60 gr bloem
0,25 tl vanille extract
Aardbeien kwark
150 gr aardbeien
1 el citroensap
125 gr volle kwark
65 ml slagroom
50 gr suiker
0,5 tl vanille extract
Witte choco ganache
200 gr witte chocola
100 ml slagroom
15 gr honing
30 gr boter
Ook nodig
Siliconen bakvorm halve bol van 7 of 8 cm doorsnee
Siliconen bakvorm halve bol van 3 cm doorsnee
Muffinbakvorm van 6 cm doorsnee

Het recept voor deze bolgebakjes van aardbeienkwark

  1. Zorg om te beginnen dat je in de vriezer genoeg ruimte hebt om de siliconenvorm erin te zetten.
  2. Begin met de gelei, doe daarvoor de aardbeien in een pannetje samen met de citroensap, breng aan de kook en laat zachtjes koken tot ze helemaal zacht zijn.
  3. Zet een fijne zeef in een kom en druk de aardbeien erdoor, zodat je een gladde vloeistof krijgt.
  4. Doe terug in de pan en voeg de geleisuiker toe. Breng aan de kook en laat 4 minuten doorkoken, roer af en toe door.
  5. Leg de siliconen bakvorm van 3 cm doorsnee klaar en verdeel de gelei over de vormpjes. Je hebt met dit recept meer gelei dan je nodig hebt, maar als je met kleinere hoeveelheden gaat werken is de kans groot dat het droog kookt bij stap 3.
  6. Zet de vorm in de vriezer en laat zo'n 2 uur staan, zodat de gelei bevroren is en er in mooie halve bolletjes uitkomt.
  7. Maak ondertussen de shortbreadbodems. Bedek 6 muffinvormpjes met bakpapier.
  8. Kneed de boter, suiker en het zout kort door elkaar. Voeg dan het bloem en vanille extract toe. Kneed weer kort, tot alles goed gemengd is.
  9. Verdeel het deeg in 6 gelijke bolletjes en druk op de bodem van de muffinvormpjes. Prik er met een vork gaatjes, dek af met plastic folie en zet een half uurtje in de koelkast.
  10. Verwarm de oven voor op 170 graden en bak het shortbread in 35 minuten gaar. Laat helemaal afkoelen.
  11. Als de gelei bevroren is en het shortbread helemaal afgekoeld kun je de aardbeienkwark maken. Leg de gelatineblaadjes in een kommetje met koud water en laat 10 minuten weken.
  12. Doe de aardbeien weer met citroensap in een pannetje en kook tot ze zacht zijn. Druk door de zeef tot een glad mengsel.
  13. Klop de slagroom lobbig met de suiker en doe de kwark in een ruime kom.
  14. Doe de aardbeien terug in de pan en breng aan de kook. Haal zodra het kookt van het vuur en roer de gelatine erdoor.
  15. Roer dan een derde van de kwark erdoor. En doe het aardbeienkwark mengsel dan in de kom met de rest van kwark. Roer goed door en voeg als laatste ook de slagroom toe.
  16. Vul de bolvormpjes iets meer dan de helft met het kwarkmengsel en laat een minuut of 20 staan, zodat het iets steviger wordt.
  17. Haal de gelei uit de vriezer en leg in het midden van ieder vormpje een half bolletje gelei. Schep er een lepel kwark op en leg daarop de shortbread bodempjes. Druk iets aan, zodat het shortbread nog maar een klein stukje uitsteekt.
  18. Zet in de vriezer en laat tenminste 2 uur staan, zodat het helemaal bevroren is. Je kan het er ook een hele nacht in laten staan en de gebakjes de volgende dag afmaken.
  19. Haal de bolgebakjes uit de vriezer en uit de vorm. Leg ze op een rooster en zet die op een bakplaat. Laat ze op temperatuur komen.
  20. Hak ondertussen de chocola fijn, snij de boter in blokjes en doe samen in een maatbeker met schenktuitje.
  21. Doe de slagroom en honing in een pannetje en warm op, roer af en toe door. Zodra het begint te koken haal je de room van het vuur en giet je het over de chocola en boter heen.
  22. Roer door tot de chocola en boter helemaal gesmolten zijn en je een glad mengsel hebt. Laat 10 minuutjes staan, zodat het iets dikker wordt.
  23. Giet de ganache dan over de boltaartjes heen. Probeer dit in een vloeiende beweging te doen en kom er daarna niet meer aan om bijvoorbeeld iets glad te strijken. Daar wordt het helaas niet mooier van, weet ik uit ervaring ;)
  24. Versier de gebakjes nog met een stukje chocola, een aardbei of een blaadje munt. Laat nog een uurtje staan, zodat de kwark ontdooit en de ganache opstijft.
  25. Bewaar in de koelkast, maar serveer wel op kamertemperatuur.

Eet smakelijk!

Deze toetjes vind je vast ook lekker: