Zoete paratha's met sinaasappelkwark

Gepubliceerd op 9 juli 2024 om 06:45

Indiaas etentje? Dan is dit toetje een goede afsluiter. Je gebruikt de Indiase paratha, een platbrood dat uit allemaal laagjes bestaat, als een soort bodem voor sinaasappelkwarktaart. Het is heel makkelijk te maken met kant-en-klare diepvries paratha’s. Die bak je gewoon direct vanuit de vriezer in een droge, hete pan. Als ze bijna klaar zijn voeg je wat muntsuiker toe, die dan lekker karamelisseert. Dat maakt de paratha’s lekker zoet en extra crunchy.

De sinaasappelkwarttaart kan je gewoon een dag van te voren maken en bewaren in de koelkast. Je snijdt er rondjes uit en legt die op de warme paratha’s. Serveer het daarna wel snel, anders smelt het.

Ingrediënten voor 6 personen

6 diepvries paratha’s
15 gr munt
60 gr suiker
Sinaasappelkwarktaart
250 ml slagroom
3 gelatineblaadjes
1 grote sinaasappel
80 gr suiker
4 kardemompeulen
275 gr magere kwark

Zo maak je zoete paratha’s met sinaasappelkwark

  1. Zet voor de kwarktaart een rechthoekige schaal klaar van ongeveer 17 bij 26 cm. Je kan deze eventueel bedekken met huishoudfolie, zodat je de kwarktaart er makkelijk uit kan krijgen.
  2. Doe de blaadjes gelatine in een bakje koud water en laat minimaal 5 minuten weken.
  3. Klop de slagroomlobbig (iets dikker dan yoghurt) en bewaar nog even in de koelkast.
  4. Rasp de schil van de sinaasappel en pers hem uit. Doe het sap en de rasp in een pannetje samen met de suiker.
  5. Kneus de kardemompeulen en doe ook in het pannetje.
  6. Breng het mengsel langzaam aan de kook, zodat de suiker helemaal oplost. Laat 1 tot 2 minuten doorkoken.
  7. Giet dan via een vergiet in een kommetje en los de gelatine erin op.
  8. Doe de kwark in een schaal en roer beetje bij beetje de sinaasappelsiroop erdoor.
  9. Schep daarna in de 2 delen de slagroom door de kwark.
  10. Giet het mengsel in de rechthoekige schaal en tik er voorzichtig mee op het aanrecht, zodat eventuele luchtbellen verdwijnen. Strijk glad, dek af en zet tenminste 3 uur in de koelkast om op te stijven.
  11. Trek de blaadjes van de munt, bewaar 6 kleine voor garnering, doe de rest in een keukenmachine. Maal fijn tot een soort puree, voeg de suiker toe en maal nog kort, zodat het mengt. 
  12. Als jullie klaar zijn voor het toetje warm je een koekenpan op middelhoog vuur goed op.
  13. Haal de eerste paratha uit de vriezer en leg in de hete pan, bak iedere kant ongeveer 2 minuten.
  14. Strooi dan een beetje muntsuiker over de bovenkant van de paratha, draai om en laat ongeveer 30 seconden karamelisseren, bestrooi ondertussen de andere kant ook met wat suiker en bak deze ook nog 30 seconden. Leg op een bord en herhaal met de rest van de paratha’s.
  15. Snij nu met een kookring van 8 cm doorsnee 6 rondjes uit de kwarktaart. Schep ze met een taartschep voorzichtig uit de schaal en leg in het midden van de paratha’s.
  16. Garneer met de overgebleven blaadjes munt en serveer.

Eet smakelijk!


Serveer de zoete paratha's na een van deze Indiase hoofdgerechten: