Dit toetje is een lekkere afsluiter van het Libanese menu, heerlijk zelfgemaakt ijs met een traditionele Libanese cake. Beide op smaak gebracht met kurkuma, lekker kruidig en mooi geel van kleur! En zowel de sfouf als het ijs zijn makkelijk en snel te maken.
Sfouf is een bijzondere Libanese cake die je maakt met onder andere semolina (of griesmeel), kurkuma en zonnebloemolie. Er zitten geen eieren in en door plantaardige melk te gebruiken, maak je deze cake heel makkelijk vegan. Door de griesmeel wordt de cake wat grover en kruimeliger, maar de zonnebloemolie zorgt er dan wel weer voor dat het lekker smeuïg is. Je kan de cake luchtdicht op kamertemperatuur zo'n 5 dagen bewaren. Snij hem het liefst wel pas aan als je ervan gaat eten, zodat de sfouf minder snel uitdroogt.
Het ijs voor bij dit toetje is ook heerlijk gekruid, met kurkuma, kaneel en gember. Dat zorgt voor een bijzondere smaak die meteen ook goed past bij de sfouf. Je kan het ijs zowel met als zonder ijsmachine maken, dus handig voor iedereen :)
Ingrediënten voor 4 tot 6 personen
4 tl gemalen kurkuma
0,5 tl kaneel
1 tl gemberpoeder
1 tl vanille extract
1 citroen
500 ml slagroom
1 blik gecondenseerd melk (397 gr)
Sfouf
220 gr suiker
220 gr (plantaardige) melk
110 gr neutrale olie
160 gr griesmeel of semolina
160 gr bloem
5 gr bakpoeder
2 tl kurkuma
0,5 tl anijspoeder
0,25 tl zout
Amandelen of pijnboompitten voor garnering
Poedersuiker
Zo maak je dit kurkuma ijs met sfouf
- Voor de cake verwarm je de oven voor op 180 graden en vet je een bakvorm van ca. 18 bij 28 cm in. Of gebruik een ronde van 2 tot 26 cm doorsnee. Als je dit opeen meer traditionele manier wilt doen gebruik je tahini om de vorm in te vetten, maar met olie of boter lukt het ook.
- Roer de suiker, het zout en griesmeel door elkaar in een kom. Zeef de bloem, het bakpoeper, anijspoeder en de kurkuma erbij en roer door elkaar.
- Voeg dan de (plantaardige) melk toe en schep door elkaar. Als het gemengd is voeg je de olie toe en schep je alles weer door elkaar tot een egaal beslag.
- Schep het beslag in de bakvorm en garneer met de amandelen of pijnboompitten. Bak de sfouf in 25 tot 30 minuten gaar.
- Laat de cake afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt en aansnijdt.
- Voor het ijs doe je de gecondenseerde melk in een kom. Zeef de kurkuma, het kaneelpoeder en gemberpoeder erbij en roer door.
- Rasp de citroen en bewaar de rasp. Pers hem uit en roer 3 el sap en het vanille extract door de gecondenseerde melk.
- Als je een ijsmachine hebt roer je de slagroom er ongeklopt doorheen. Doe het mengsel in de ijsmachine en laat in ca. 30 minuten (precieze tijd is afhankelijk van jouw ijsmachine) tot een romig ijs draaien. Schep in een afsluitbare bak en bewaar in de vriezer.
- Als je geen ijsmachine hebt klop je de slagroom eerst lobbig, iets dikker dan yoghurt. Schep dat voorzichtig door de gecondenseerde melk, zodat het luchtig blijft. Doe het mengsel in een afsluitbare bak en zet zo'n 4 uur in de vriezer.
- Zet het ijs voor het serveren even in de koelkast , zodat je makkelijk bolletjes kan scheppen. Zet ook de bordjes waarop je het gaat serveren in de koelkast of vriezer, zodat het ijs minder snel smelt.
- Snij de sfouf in blokjes of ruitjes en leg op de bordjes. Strooi er poedersuiker overheen, draai de cake dan een kwartslag en leg iets naast het poedersuiker voor een leuk effect.
- Schep het ijs erbij en garneer met de citroenrasp. Serveer eventueel nog met wat zure room of crème fraîche als tegenhanger voor al het zoet.
Eet smakelijk!
Combineer dit toetje met een van deze voor- en hoofdgerechten voor een heerlijk avondje:
Reactie plaatsen
Reacties