Een milkshake gaat er altijd wel in toch? Deze is perfect voor chocolade liefhebbers, want er zit niet alleen chocolade ijs in, maar ook heerlijke brownie. En die brownie bak je natuurlijk zelf, wat het nog beter maakt, want je hebt niet de hele brownie nodig voor deze milkshake. Die eet je dus nog lekker los op bij de milkshake of je kan er nog lekker een paar dagen van genieten :)
Je maakt de brownie en gezouten karamelsaus gewoon alvast van te voren klaar. Dan hoef je het alleen nog even tot een milkshake te blenderen als jullie klaar zijn voor dit goddelijke toetje.
Tip: serveer na een lichte maaltijd want het is nogal vullend en hier wil je ruimte voor overhouden!
Ingrediënten voor 4 milkshakes (ca. 1 liter)
Brownie
225 gr boter
120 gr pure chocola
2 eieren
1 eidooier
150 gr suiker
150 gr bruine basterdsuiker
1/4 tl zout
25 gr cacao
125 gr bloem
Gezouten karamelsaus
150 gr suiker
40 ml water
125 ml slagroom
25 gr roomboter
1 tl grof zeezout
Verder nodig
0,5 ltr vanille ijs
0,5 ltr chocolade ijs
300 ml melk
200 ml slagroom voor garnering + 1,5 el suiker
Zo maak je een brownie milkshake
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Voor de brownie doe je een laagje heet water in een pan en zet deze op het vuur. Zet een iets kleinere pan in de pan water (de kleine pan mag het water niet raken). Doe de boter en chocola (in stukjes) in de pan en laat het rustig smelten. Haal daarna van het vuur en laat iets afkoelen.
- Klop de eieren en eidooier in ongeveer 5 minuten romig met de suiker, basterdsuiker en het zout. Klop het chocolade mengsel erdoorheen.
- Zeef dan de cacao en bloem erbij en roer er doorheen tot een egaal beslag.
- Neem een bakvorm van ongeveer 20 bij 200 cm en bedek met bakpapier. Giet het beslag erin en bak in ongeveer 40 minuten gaar. De buitenkant heeft dan een knapperig korstje, terwijl de binnenkant is nog lekker smeuïg is. Laat helemaal afkoelen.
- Maak terwijl de brownie in de oven staat, de gezouten karamelsaus. Zet daarvoor alle ingrediënten alvast afgewogen klaar en warm de slagroom vast een beetje op, dit kan gewoon in de magnetron. Zet ook een bakje water en een bakkwastje klaar.
- Doe de suiker en het water in een diep steelpannetje en roer door elkaar. Zet op middelhoog vuur en breng aan de kook zodat de suiker oplost. Roer er niet in en laat rustig koken, je kan eventuele suikerkorrel die langs de randen plakken wegvegen met het bakkwastje en water.
- Op een gegeven moment begint het suikerwater de kleuren, van doorzichtig, naar geel, naar goudbruin. Hoe langer je de karamel inkookt, hoe lekkerder het wordt. Maar let goed op, want zodra het te lang kookt wordt het bitter en niet meer eetbaar.
- Als het mooi goudbruin is voeg je de slagroom toe, dit begint direct te bubbelen en borrelen, dat is normaal. Roer het goed door tot een gladde saus en voeg dan de boter en het zout toe.
- Haal van het vuur en blijf nog even goed roeren, zodat het zout oplost. Laat nu helemaal afkoelen.
- Klop voor de garnering alvast de 200 ml slagroom op met het suiker. De in een spuitzak met gekarteld mondje en bewaar in de koelkast tot gebruik.
- Als alles is afgekoeld kan je de milkshakes maken. Neem 4 glazen en besprenkel de binnenkant met wat karamelsaus. Zet even in de koelkast.
- Doe 150 gr brownie, het ijs en de melk in een blender en blender tot een gladde milkshake.
- Verdeel over de 4 glazen, spuit er een mooie toef slagroom op en besprenkel met nog wat salted karamelsaus. Serveer direct.
Eet smakelijk!
Deze chocoladerecepten wil je ook maken: