Koffie-lava cakejes met fudge

Gepubliceerd op 20 maart 2021 om 07:21

Dit toetje is echt HEERLIJK! De bittere pure chocola met koffie combineert heel goed met de zoete fudge in de binnenkant. Eigenlijk was de koffie een foutje, ik kocht per ongeluk pure chocola met stukjes koffieboon erin. Ondanks dat ik niet van koffie hou, bleek het echt lekker te zijn! Koop dus vooral per ongeluk de verkeerde soort chocola ;)

Het lekkere van een lavacakeje is natuurlijk dat de buitenkant lekker stevig is terwijl de binnenkant nog vloeibaar is. De baktijd van de cakejes luistert daardoor wel heel nauw. Dit is erg afhankelijk van je oven. Ik raad je daarom aan om van te voren een test cakeje te maken, zodat je weet hoe je het beste resultaat krijgt. En het is echt geen straf om zo'n cakeje te testen, of 2... (je kan de lunch dan wel overslaan).

Ingrediënten voor 6 cakejes

125 gr pure chocola (met stukjes koffieboon)
125 gr boter
125 gr suiker
3 eieren
1 eidooier
60 gr bloem
6 blokjes fudge
Muffin-bakvorm
Extra boter voor insmeren vorm
Cacao om vorm mee te bestrooien
Eventueel 6 bolletjes (vanille) ijs

Aan de slag

  1. Smelt de chocola en boter samen in een pannetje, op laag vuur.
  2. Klop de eieren en dooier met de suiker luchtig, mix dan het bloem en zout erdoor. Mix als laatste de gesmolten chocola erdoor.
  3. Zet het beslag tenminste een uur in de koelkast.
  4. Vet de vormpjes in met boter en bestrooi met cacaopoeder, zodat de cakejes straks makkelijk uit te vorm komen.
  5. Snij de fudge in kleine stukjes.
  6. Verwarm de oven voor op 200 graden (of een iets hogere of lagere temperatuur, afhankelijk van jouw oven-test)
  7. Schep het beslag in de vormpjes en leg de stukjes fudge erop. Druk ze iets aan, maar ze hoeven niet helemaal in het cakeje te zitten. Tijdens het bakken zakken ze vanzelf naar beneden.
  8. Bak de cakejes tot ze precies goed zijn, in mijn oven was dat 11 tot 12 minuten.
  9. Laat even 2 á 3 minuten staan. Leg een groot bord op de vorm en draai in een keer om. Als het goed is komen de cakejes makkelijk uit de vorm.
  10. Versier de cakejes met een stukje chocola of fudge en serveer met een bolletje ijs.

Eet smakelijk!