Gestoofde bierballetjes

Met deze gehaktballetjes wil je een etentje starten! Vol smaak, heerlijk smeuïg en met een lekker knapperig stukje bladerdeeg. Je stooft de balletjes in bruin bier met onder andere appelstroop en kruidnagel, waardoor het een heerlijk winters gerechtje wordt. Je kan het ook makkelijk voorbereiden voor een etentje, zodat je tijd hebt voor andere gerechten en om gewoon gezellig aan te schuiven aan tafel. Maak vast helemaal klaar t/m stap 5 en bak het pas vlak voor jullie gaan eten in de oven met het bladerdeeg.

Ik maakte deze bierballetjes een paar jaar geleden al voor een van mijn eerste driegangen menu's, namelijk 't Heerlijk avondje. Een Sinterklaasmenu voor volwassenen, waarbij in ieder gerecht alcohol zit. Inmiddels heb ik alle gerechten van dat menu opnieuw gemaakt om de recepten te verbeteren en nieuwe, mooiere foto's te maken (zie onderaan het bericht de vergelijking 😅). 

Ingrediënten voor 6 personen

500 gr gehakt
1 ei
2 eetlepels verse peterselie
0,5 theelepel witte peper
1 theelepel zout
25 gr paneermeel
1 eetlepel mosterd
3 theelepels gedroogde tijm
1 theelepel worcestershire sauce
1 laurierblaadje
3 sjalotjes
200 ml bruin bier
175 ml water
0,75 theelepel gemalen kruidnagel
1 grote eetlepel appelstroop
2 eetlepels allesbinder of maizena
Bladerdeeg (diepvries)

DrankDrank

Het recept voor deze gestoofde bierballetjes

  1. Meng het gehakt met het zout, peterselie, paneermeel, mosterd, worcestersauce, peper en 1 theelepel tijm. Roer het ei los en voeg ongeveer 3 kwart toe aan het gehakt. Kneed allesgoed door elkaar en draai er 12 kleine gehaktballetjes.
  2. Snij de sjalotjes in halve ringen en bak aan in een ruime pan met wat boter en olijfolie. Voeg de gehaktballetjes toe en braad rondom bruin.
  3. Giet dan het bier, de appelstroop en het water toe. Roer het laurierblaadje, 2 overige 2 theelepels tijm en de kruidnagel erdoor. Breng aan de kook en laat 5 minuutjes zachtjes koken met het deksel op de pan.
  4. Maak dan een papje van de maizena en roer erdoorheen, laat nog even zachtjes koken en indikken.
  5. Je hebt nu 2 opties, als je kleine ovenschaaltjes hebt, schep je in ieder ovenschaaltje 2 balletjes. Verdeel daarna de saus over de 6 schaaltjes. Heb je geen kleine ovenschaaltjes? Stop alles dan samen in 1 ovenschaal. Laat even afkoelen.
  6. Verwarm de oven voor op 200 graden en haal het bladerdeeg uit de vriezer. Ik gebruikte mini-cakevormpjes en had maar een half plakje bladerdeeg per vormpje nodig. Kijk dus even hoeveel bladerdeeg je nodig hebt om jouw schaal(tjes) helemaal te bedekken.
  7. Leg het bladerdeeg over de ovenschaal(tjes) en druk langs de randjes een beetje aan. Bestrijk met het overgebleven ei en bak 20 minuten in de oven.
  8. Serveer de bierballetjes direct, warm uit de oven.

Eet smakelijk!

Combineer de gestoofde bierrballetjes met een van deze hoofdgerechten: