Parfait met Baileys

Gepubliceerd op 6 mei 2022 om 07:00

Wil je homemade ijs, maar heb je geen ijsmachine? No worries, dan maak je gewoon parfait. Dat is gemaakt op basis van slagroom in plaats van melk, doordat er meer vet in zit gaat het niet kristalliseren tijdens het bevriezen en hoeft het dus niet geroerd te worden.

Deze parfait breng je op smaak met Baileys. De alcohol zorgt er nog eens extra voor dat het ijs niet kristalliseert. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat het lekker is, en dat is het zeker! Ik maakte er een bodem bij van kruimeldeeg met chocola, een idee van Rutger Bakt, dat echt heel goed is.

Ingrediënten voor ca. 8 personen

4 eidooiers
1 ei
90 gr suiker
75 ml Baileys
300 ml slagroom
50 gr pure chocopasta als garnering
Bodem
30 gr bloem
30 gr havermout
30 gr koude boter
30 gr donkere basterdsuiker
Snuf zout
60 gr melkchocolade
Cakevorm van 25 cm
Thermometer

KokenKoken

Zo maak je parfait met Baileys

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en roer de bloem, havermout, basterdsuiker de snuf zout door elkaar.
  2. Snij de koude boter in kleine blokjes en wrijf met je vingers door het bloemmengsel tot een kruimelig mengsel. Zet een half uurtje in de koelkast om stevig te worden.
  3. Bak daarna in 15 tot 20 minuten krokant in de oven en laat helemaal afkoelen (het wordt pas helemaal krokant als het afgekoeld is).
  4. Bedek de binnenkant van de cakevorm helemaal met huishoudfolie en zorg dat er genoeg folie is om ook de bovenkant te bedekken als de parfait er straks in zit.
  5. Hak de chocola fijn en smelt au-bain-marie, roer de kruimels erdoor en verdeel over de bodem van de cakevorm. Zet in de koelkast en laat de chocola uitharden.
  6. Klop de slagroom alvast lobbig (yoghurt dikte) en zet even weg.
  7. Zet een pan met een laag water op het vuur en breng aan de kook. Doe in een kleiner pannetje de eidooiers, het ei en de suiker.
  8. Zet het kleine pannetje op de pan met kokend water en klop de eieren met een handmixer tot een dik, romig en bijna wit mengsel. Hou de thermometer erbij en hou in de gaten dat het mengsel niet warmer wordt dan 69 graden, want dan gaan de eieren stollen.
  9. Giet het mengsel door een zeef in een kom, giet de Baileys errbij en mix daarna weer met de handmixer tot het is afgekoeld tot
  10. Roer dan de lobbig geklopte slagroom erdoor tot een glad mengsel. Giet in de cakevorm en zet een nacht in de vriezer.
  11. Haal de parfait uit de vriezer en hou de cakevorm even onder de hete kraan. Trek de parfait dan voorzichtig aan het folie uit de vorm en zet op een serveerbord. Zet nog even terug in de vriezer.
  12. Doe de pure chocopasta in een pannetje en warm iets op, zodat het wat vloeibaarder wordt. Doe in een spuitzak en knip er een klein gaatje in. Haal de parfait uit de vriezer en garneer met de chocopasta.
  13. Snij in plakken en serveer met een lepeltje en een vorkje (voor de bodem).

Eet smakelijk!


Meer lekkere toetjes die je echt eens moet maken:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.