Deze karnemelk tulband met botersaus is een heerlijk recept uit het kookboek Butter van TV-kok James Martin. Een heerlijk luchtige cake, overgoten met botersaus en ook nog gevuld met ijs. Een heerlijk toetje, waarvoor je zeker een gaatje (groot gat) moet overhouden bij een dinertje. Bijvoorbeeld bij het Butter menu.
Ik vulde hem met Ben & Jerry's Cookie dough s'wich up, maar je kan iedere ijssmaak gebruiken die je lekker vindt.
Ingrediënten voor 10 personen
125 gr zachte boter
250 gr suiker
1 tl vanille extract
4 grote eieren
125 ml karnemelk
375 gr zelfrijzend bakmeel
1 tl zout
Botersaus
125 gr suiker
75 gr boter
50 ml water
1 tl vanille extract
IJs naar keuze
Zo maak je deze karnemelk tulband met botersaus
- Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet een tulbandvorm in en bestrooi met bloem, zodat de tulband er straks makkelijk uit komt.
- Mix de boter, suiker en het vanille extract luchtig in een keukenmachine, dat duurt tenminste 5 minuten. Mix dan één voor één de eieren erdoor. Voeg als laatste ook de karnemelk toe en mix alles nog even goed door.
- Zeef dan de bloem en het zout erbij en roer er goed doorheen.
- Doe het beslag in de vorm en bak in ongeveer een uur gaar in de voorverwarmde oven.
- Begin ongeveer 10 minuten voor de tulband klaar is met de botersaus. Doe de boter, suiker en het water in een pannetje en warm op totdat de suiker is opgelost en boter helemaal gesmolten is. Roer dan het vanille extract erdoor. Laat op heel laag vuur staan, zodat het goed vloeibaar blijft.
- Laat de tulband 5 minuten afkoelen. Haal dan uit de vorm en zet op een bord.
- Prik wat gaatjes in de nog warme cake met een satéprikker en schep de botersaus eroverheen. Niet teveel tegelijk, zodat de saus zoveel mogelijk in de cake trekt. Zo wordt het lekker smeuïg.
- Schep direct voor het serveren het ijs in het midden van de tulband.
Eet smakelijk!
Deze toetjes zijn ook een aanrader om eens te maken!
Reactie plaatsen
Reacties