Mexicaanse stamppot

Gepubliceerd op 5 september 2023 om 06:45

Stamppot vind ik meestal het lekkerste in de herfst en winter, maar deze Mexicaanse variant smaakt ook heerlijk tijdens warmer weer! Je maakt de puree van gewone én zoete aardappel. Daar roer je een flinke hoeveelheid cheddar doorheen om het lekker smeuïg te maken. De groenten kook je niet mee, maar bak je samen met een pepertje en Mexicaanse kruiden. En er gaan natuurlijk ook kidneybonen in. Eigenlijk zit alles wat je normaal in een burrito vouwt in deze stamppot.

Je maakt het extra lekker door er een verse salsa bij te serveren. Die staat helaas niet op de foto, want ik was 'm even vergeten... Maar zo'n frisse salsa geeft de stamppot net dat beetje extra. Net zoals zilveruitjes erg lekker zijn bij de boerenkoolstamppot.

De stamppot is gewoon een volledige maaltijd, maar als je dat lekker vindt kan je nog een stukje vlees toevoegen. Bak bijvoorbeeld per persoon een kippendij met dezelfde Mexicaanse kruiden.

Ingrediënten voor 2 à 3 personen

325 gr zoete aardappel
325 gr aardappel
Half bouillonblokje
1 ui
1 knoflookteen
0,5 tot 1 chilipepertje
140 gr mais (uitlekgewicht)
2 paprika's
200 gr kidneybonen (uitlekgewicht)
1 el Mexicaanse kruiden
15 gr koriander
Handje nacho's
Salsa
200 gr tomaten
3 à 4 bosuitjes
1 limoen

Aan de slag met Mexicaanse stamppot

  1. Begin met de salsa, snij de tomaten in blokje en de bosuien heel fijn. Doe in een kom.
  2. Rasp de schil van de limoen en voeg toe. Pers de limoen daarna uit en voeg het sap ook toe.
  3. Roer alles door elkaar en breng op smaak met peper en zout. Bewaar in de koelkast tot gebruik (niet vergeten ;) ).
  4. Schil de aardappels, snij in grove stukken en doe in een pan met water en het halve bouillonblokje.
  5. Breng aan de kook en laat 15 tot 20 minuten koken tot de aardappels gaar zijn. Giet daarna af en laat even uitstomen.
  6. Snij ondertussen de knoflook, ui en het pepertje fijn. Snij de paprika's in blokjes en laat de bonen en mais uitlekken in een vergiet.
  7. Verhit een beetje olie en/of boter in een koekenpan en fruit de ui, knoflook en peper aan samen met de Mexicaanse kruiden. Voeg daarna de paprika toe en bak 5 minuten.
  8. Snij ondertussen de koriander fijn.
  9. Voeg na 5 minuten de bonen en mais toe en bak nog eens ongeveer 5 minuten, zodat het goed warm is.
  10. Rasp de cheddar en stamp de aardappels tot een puree. Roer de cheddar erdoor en voeg eventueel ook nog wat boter toe voor extra smeuïge puree.
  11. Roer dan de groenten erdoor en als allerlaatste, direct voor het serveren, de koriander.
  12. Schep de stamppot op borden, verkruimel de nacho's en strooi erover heen.
  13. Serveer met de salsa!

Eet smakelijk!

ReizenReizen

Maak er een volledig menu van door de stamppot te combineren met deze gerechten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.