Tijd om de BBQ op te stoken, maar niet voor de hamburgers en worstjes. We gaan voor een Indiase BBQ , weer eens wat anders en mega lekker! Dit menu bestaat wel uit meer dan 3 gerechtjes. Net als bij een 'gewone' bbq hebben we vlees en vi) met daarbij groenten en brood. En uiteraard sluiten we af met een lekker toetje.
Deze Indiase bbq bestaat uit groente korma met bloemkool en sperziebonen, visspiesen met ananas, kip tandoori en naan. Die maak je met een pizzasteen heel makkelijk op de bbq. Het toetje is shrikhand, geen idee hoe je dat uitspreekt, maar ik weet wel dat het heel lekker is! Het is soort Indiase hangop, ik serveerde er gegrilde mango en limoen bij.
Ingrediënten voor 4 personen
Indiase visspiesen met ananas
12 grote garnalen
200 gr kabeljauwfilet
12 stukjes ananas (uit blik op sap)
1,5 tl komijn (poeder of zaadjes)
1,5 tl koriander (poeder of zaadjes)
1 tl mosterdzaadjes
1 tl venkelzaadjes
0,5 tl fenegriekzaadjes
Snuf chilipoeder
Snuf zout
3 el ananassap (of citroensap)
Kip tandoori
4 kippenbouten of -poten (ca. 300 gr per stuk)
0,5 citroen (sap)
0,5 tl zout
100 gr yoghurt
1,5 el bloem
4 teentjes knoflook
5 cm gember
0,75 tl kurkuma
0,75 tl garam massala
0,75 tl chilipoeder
0,75 tl komijnpoeder
1,25 tl korianderppoeder
4 el slagroom
Groente korma met naan
85 gr cashewnoten
10 gr boter
2 tenen knoflook
2 cm gember
1 rode ui
400 gr sperziebonen (gedopt)
400 gr bloemkoolroosjes
0,5 tl kardemom
0,5 tl kurkuma
1 kaneelstokje
185 ml water
250 ml volle kookroom
0,5 tl garam massala
3 à 4 takjes munt
Naan
225 gr bloem
1 tl suiker
0,5 tl zout
0,5 tl bakpoeder
1 ei
125 ml melk
1 el zonnebloemolie
Zeezout en chilivlokken
Shrikhand met gegrilde mango en limoen
1 ltr volle yoghurt
2 el melk
1/4 tl saffraandraadjes
40 gr suikerr
1tl kardemompoeder
2 limoenen
1 mango
Zo maak je de Indiase BBQ
Ook voor dit menu ben ik gegaan voor gerechten die je van te voren kunt bereiden. Zo maakte ik de groente korma gewoon van te voren in een pan klaar. Tijdens het bbqen kun je het in een gietijzeren pan op de bbq opwarmen. De kip tandoori leg je 's ochtend of een dag van te voren alvast in de marinade en kan dan zo de bbq op. Ook de marinade voor de visspiezen, het deeg voor het naan en de shrikhand maak je alvast klaar.
Kip tandoori
Begin met de kip tandoori, zodat deze lekker kan marineren, om zoveel mogelijk smaak te krijgen. Bij mij stond hij ongeveer 10 uur in de marinade en dat zorgde voor een heerlijk kippetje!
Shrikhand met gegrild fruit
Als de kip in de koelkast staat ga je aan de slag met de shrikhand. Om deze zo romig mogelijk te krijgen moet je de yoghurt tenminste 4 maar het liefst 8 uur laten uitlekken. Je brengt dit yoghurt gerechtje op smaak (en kleur) met saffraan, kardemom en suiker. En aangezien het een bbq is grillen we er lekker wat fruit bij.
Lees hier het recept voor de shrikhand met gegrild fruit >>
Groente korma
Als derde bereid je de groente korma voor. Je maakt deze gewoon helemaal klaar en warmt het daarna op de bbq weer op. Zo hoef je er niks meer aan te doen en krijgt het ook nog een lekker bbq smaakje.
Lees hier hoe je de groente korma maakt >>
Visspiezen met ananas
Dan de visspiezen met ananas. Je rijgt de vis, garnalen en ananas vast aan de spiezen en maakt ook de marinade vast klaar. Maar smeer deze er pas ongeveer 10 minuten voor het bakken mee in, anders garen de zuren uit de marinade de vis al.
Bekijk hier het recept voor de Indiase visspiesen met ananas >>
Naan van de bbq
Als laatste het naanbrood. Het deeg moet een klein uurtje rusten voordat je er 4 broodjes van maakt. Dus begin hier op tijd mee, maar het is geen gistdeeg dat heel lang moet rijzen. Dus je hebt gelukkig ook weer geen uren de tijd nodig.
Lees hier hoe je naan van de BBQ maakt >>
Reactie plaatsen
Reacties