Met dit nieuwe menu reizen we naar Japan. Een bijzonder land, waar ik graag nog eens naar op vakantie wil! Behalve een mooi landschap en bijzondere cultuur hebben ze er ook heerlijk eten. Iedereen kent natuurlijk de Japanse sushi, maar er is nog veel meer lekkers te eten.
We starten dit menu met takoyaki, een soort hartige poffertjes. Traditioneel worden ze bereid met (gekookte) octopus, maar ik ging voor garnalen. Simpelweg, omdat dat makkelijker verkrijgbaar was. Het hoofdgerecht is een lekker lichte noedelsoep op basis van dashi, een bouillon gemaakt van kombu algen en katsuoboshi. De soep is goed gevuld met kip en kastanje champignons.
Als toetje gaan we uiteindelijk toch nog aan de sushi, maar dan een zoete variant met aardbeien, chocola en munt. Ziet er prachtig uit en smaakt heerlijk!
Ingrediënten voor 6 personen
Japanse poffertjes
150 gr garnalen
2 eieren
165 ml dashi
200 gr bloem
1,5 tl bakpoeder
2 bosuien
1/8 tl zout
Ketchup (naar smaak)
Mayonaise (naar smaak)
(Gekruide) sojasaus
Eventueel bonitovlokken voor erbij
Noedelsoep met kip en kastanje champignons
750 ml dashi
1,5 liter kippenbouillon
600 gr kipfilet
3 el lichte sojasaus
1,5 tl knoflookpoeder
0,5 tot 1 tl chilipoeder
450 gr champignons
3 bosuien
600 gr udonnoedels
3 cm gember
120 gr wortel
Chilivlokken naar smaak
Zo maak je het Japanse menu
Om te beginnen heb je voor dit menu bijna een liter dashi nodig, een Japanse bouillon die als basis voor veel gerechten gebruikt wordt. We gebruiken deze in het voor- en hoofdgerecht. Je kan het heel simpel maken van dashi-bouillonpoeder, of maak het helemaal zelf op basis van kombu algen en katsuobushi. Dat zijn een soort vlokken van gedroogde en gerookte bonito, een vis die lijkt op tonijn. Beide ingrediënten kan je online of bij de toko vinden. Je maakt het in 4 simpele stappen:
- Doe 1 liter water in een pan samen met 30 gr kombu algen.
- Warm langzaam op, totdat het net niet kookt. Haal de pan van het vuur en laat de algen 3 minuten trekken.
- Haal dan de algen uit de pan en breng de bouillon aan de kook. Haal de pan van het vuur en giet er nog 250ml water bij.
- Strooi de katsuobushi erin en laat ze (vanzelf) naar de bodem zakken. Giet door een zeef en je dashi is klaar.
De dashi voegt echt een extra smaak toe aan de gerechten, maar als je dat liever wilt kan je ook gewoon groentebouillon gebruiken.
Aardbei sushirol
Dan is het tijd om het toetje voor te bereiden. Je kan de sushirol alvast helemaal maken, bewaar hem in de koelkast, laat hem even op kamertemperatuur komen en snij hem vlak voor het serveren in plakken. Je maakt deze zoete sushi met dessertrijst, door deze te koken in onder andere gecondenseerde melk wordt het lekker zoet.
Bekijk hier hoe je de aardbei sushirol maakt >>
Noedelsoep met kip en kastanjechampignons
Als tweede bereid je de noedelsoep voor. Deze is makkelijk en snel te maken, het is vooral handig om alles alvast te snijden en de kip al te marineren. Je kan alles tot en met stap 3 alvast voorbereiden. Na het voorgerecht heb je dan in 10 minuutjes de soep op tafel staan.
Bekijk hier het recept voor Japanse noedelsoep met kip en champignons >>
Japanse poffertjes met garnalen
Als laatste de hartige poffertjes die je als voorgerecht serveert. In Japan gebruiken ze speciale takoyaki pannen om ze te bakken, maar met een Nederlandse poffertjes pan gaat het ook prima. Zelfs met een gewone koekenpan kun je ze maken, dan worden het meer een soort kleine pannenkoekjes, maar smaakt nog steeds heerlijk!
Bereidt het beslag vast voor en bak de poffertjes als jullie gaan eten, hou de poffertjes die klaar zijn warm in de oven terwijl je de rest bakt. Of serveer steeds midden op tafel om samen te delen.
Lees hier het recept voor de Japanse poffertjes >>
Reactie plaatsen
Reacties