Crispy rijstvellen met Thaise kip

Wist je dat je rijstvellen ook kunt frituren? Dan worden ze lekker krokant, het lijkt een beetje op dunne kroepoek. Perfect om te beleggen en te serveren als voorgerechtje of snack. Deze variant beleg je met heerlijke Thaise kip, Thaise pindasaus en ingemaakte komkommer. Een echt smaakbommetje!

Dat frituren duurt maar een paar seconden en kan je prima een uurtje van te voren vast doen. Ik gebruikte voor 4 personen 4 grote rijstvellen van 22 cm doorsnee en knipte die in vieren. Je kan ook kleinere vellen gebruiken, of de grotere vellen netjes in rondjes knippen.
Maar begin met de kip, zodat je die lekker een tijdje kan laten marineren. Ondertussen kan je de komkommer inmaken en daarna de pindasaus maken. Thaise pindasaus is iets grover dan wat we in Nederland gewend zijn. Je maalt de pinda's niet helemaal fijn, zodat er stukjes in zitten. Het wordt op smaak gebracht met currypasta. Daarbij ging ik dan wel voor een kant-en-klare pasta, maar ook die kan je natuurlijk helemaal zelf maken.

Ingrediënten voor 4 voorgerechten

4 rijstvellen van 22 cm doorsnee
Zonnebloemolie om in te frituren
Thaise kip
400 gr kipdijfilet
4 el kokosroom
0,5 tl witte peper
0,25 tl zout
1 tl gehakte gember
1 tl gehakte knoflook
1 tl citroengraspoeder
1 tl kurkuma
Ingemaakte komkommer
175 gr komkommer
1 flinke bosui
Half chilipepertje
2 limoenen
1 tl vissaus
1 tl suiker
Thaise pindasaus
125 gr ongezouten pinda's
1,5 tl Thaise currypasta (bv. massaman)
250 gr kokosroom
1,5 tl tamarindepasta (of gebruik limoensap)
1,5 tl vissaus
1 tl sojasaus
1,5 tl bruine basterdsuiker
0,25 tl chilipoeder (of meer naar smaak)
0,5 tl gehakte knoflook

Aan de slag met crispy rijstvellen met Thaise kip

  1. Snij de kipdijfilet in kleine reepjes.
  2. Roer in een kom de kokosroom los met daarin de witte peper, gember, knoflook, kurkuma, citroengras en het zout. Roer de kip erdoor, dek af en laat tenminste een uur marineren in de koelkast.
  3. Snij de komkommer doormidden en verwijder de zaadlijsten, snij in plakjes. Snij de peper en bosui fijn.
  4. Pers de limoenen uit en meng het sap in een bakje met de vissaus en het suiker. Schep de komkommer erdoor en laat intrekken op kamertemperatuur. Roer af en toe door.
  5. Doe 100 gr van de pinda's in een keukenmachine en maal tot kleine stukjes, maar niet helemaal fijn. Hak de overige pinda's grof en bewaar even apart.
  6. Verhit een beetje olie in een sauspannetje en fruit de currypasta een minuutje aan. Giet dan de kokosroom erbij en roer goed door elkaar. Roer daarna ook de pinda's erdoor.
  7. Breng aan de kook en laat inkoken tot de saus een mooie dikte heeft, hij moet niet meer heel vloeibaar zijn. Breng de saus verder op smaak met de vissaus, soajasaus, knoflook, bruine suiker, het chilipoeder en de tamarinde. Pas op met die laatste, want de smaak is erg sterk. Dus voeg niet teveel tegelijk toe, anders wordt je saus te zuur.
  8. Hou de saus warm op laag vuur.
  9. Zet een wok op middelhoog vuur en verwarm een laag van ca. 3 cm zonnebloemolie tot 165 graden.
  10. Knip ondertussen de rijstvellen allemaal in 4 punten. Frituur de stukken rijstvel één voor één in de hete olie. Als je ze erin doet moeten ze meteen gaan uitzetten en wit worden, alles bij elkaar hoeven ze maar ca. 10 seconden in de olie. Leg ze daarna opeen bord met keukenpapier om uit te lekken en bestrooi met een beetje zout.
  11. Als de rijstvellen klaar zijn kan je de olie wegdoen en een klein beetje nieuwe olie verwarmen.
  12. Bak de kip in ongeveer 10 minuten gaar en laat iets afkoelen.
  13. Schep dan de kip op de stukken rijstvel en daarop de pindasaus. Garneer met de ingemaakte komkommer.
  14. Serveer direct zodat de rijstvellen nog krokant zijn. Je kan ze lekker met de hand eten door ze een beetje dubbel te vouwen als een soort taco.

Eet smakelijk!


Combineer de crispy rijstvellen met een van deze hoofdgerechten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.