De crinckle cake is een populair gerecht van Tiktok. Gebruik ik zelf niet, maar gelukkig komen de leuke recepten vanzelf ook op Instagram tevoorschijn. Ik besloot er een hartige versie van te maken met spinazie en feta. Eigenlijk een soort spanakopita, maar dan gecrinkled, oftewel verkreukeld. Daardoor wordt het wat luchtiger en krokanter.
Hoewel ik overal zie dat crinkle cake supermakkelijk is, moet je er wel even rekening mee houden dat er toch flink wat tijd in gaat zitten. Zo moet het eigenlijk drie keer de oven in, steeds met een extra handeling tussendoor, alles bij elkaar duurt dat ruim een uur. En voor deze hartige versie moet je eerst nog even de spinazie bakken en de kruiden snijden.
Je gebruikt lekker veel verse kruiden die een heerlijke smaak geven aan deze crinkle cake. Naast de heerlijke combi van spinazie en feta natuurlijk. De cake is warm het lekkerst, maar je kan hem wel vast helemaal maken. Warm hem gewoon 10 minuutje op 200 graden op in de oven vlak voor het serveren.
Ingrediënten voor ca. 6 personen
350 gr filodeeg (24 vellen van ca. 20x20 cm)
250 gr spinazie
200 ml melk
2 eieren
250 fr feta
5 gr dille
5 gr peterselie
5 gr munt
2 bosuitjes
60 ml olie
1 tl (zwarte) sesamzaadjes
Ovenschaal van ca. 22x30 cm
Zo maak je deze kruidige crinkle cake
- Laat, als je een diepvriesvariant gebruikt, het filodeeg in de verpakking ontdooien, dan droogt het niet uit.
- Roerbak de spinazie een paar minuten in een wok met wat olie, zodat het slinkt. Schep daarna in een vergiet en laat afkoelen en uitlekken.
- Snij de dille, peterselie en muntblaadjes fijn. Snij het witte en lichtgroene deel van de bosui in ringetjes. Het donkergroene deel kan je ook in ringetjes snijden en gebruiken als garnering.
- Verkruimel de feta en doe de helft in een kom samen met de kruiden. Knijp het vocht zoveel mogelijk uit de afgekoelde spinazie en meng door de feta en kruiden. Voeg naar smaak peper en zout toe.
- Vet de ovenschaal in met wat olie of bedek met een stuk bakpapier. Verwarm de oven voor op 180 graden (boven- onderwarmte).
- Hal het filodeeg uit de verpakking en leg onder een vochtige theedoek. Neem een vel en bestrijk met olie. Leg er een tweede vel op en bestrijk ook met olie. Verspreid daar een achtste van het spinaziemengsel over. Leg daar een derde vel filodeeg op en bestrijk weer met olie. Vouw het deeg vervolgens als een soort harmonica in elkaar en leg langs de korte in de bakvorm.
- Herhaal stap 6 nog zeven keer met de rest van het deeg en de vulling.
- Bestrijk de crinkle cake dan met nog wat olie en bak een kwartier in de voorverwarmde oven.
- Klop ondertussen de eieren los met de melk en wat peper en zout. Roer de rest van de feta erdoor.
- Haal de cake na een kwartier uit de oven en giet het eimengsel erbij. Druk de kreukels wat uit elkaar zodat de feta er ook goed tussen komt te zitten. Bak nog eens 35 tot 40 minuten.
- Haal weer uit de oven en bestrijk de bovenkant met nog wat olie. Strooi dan de sesamzaadjes erop en bak nog 10 tot 15 minuten.
- Laat de crinkle cake op een rooster iets afkoelen (als je hem in de vorm laat zitten verdwijnt een deel van de knapperigheid).
- Serveer terwijl hij nog warm is, lekker als voorgerecht of bij een borrel!
Eet smakelijk!
Combineer de kruidige crinkle cake met een van deze hoofdgerechten:
Reactie plaatsen
Reacties