Kruidnoten tiramisu met Tia Maria

Gepubliceerd op 1 december 2024 om 11:52

Deze kruidnoten tiramisu staat al 4 jaar op mijn blog, als onderdeel van ’t heerlijk avondje menu. Een Sinterklaarmenu voor volwassenen, waar in iedere gang een lekker alcoholisch drankje verwerkt zit. Dit jaar besloot ik een verbeterde versie te maken met een nieuwe, mooiere foto erbij. Deze variant heeft meer kruidnoten en ook iets meer drank (Tia Maria), dus dan weet je zeker dat het lekkerder is 😉

Je maakt een snelle variant van tiramisu met slagroom in plaats van eieren, daardoor hoef je een stuk minder lang te kloppen. Maar de tiramisu wordt wel minder luchtig en wat zwaarder. Dus met dit recept heb je meteen genoeg voor 6 personen.

Wil je een sterkere koffiesmaak in je tiramisu, dan kun je een deel van de Tia Maria ook vervangen voor sterke espresso. En eten er kinderen mee, dan kun je ook besluiten om chocolademelk te gebruiken in plaats van Tia Maria en/of espresso. Dan wordt het wel een stuk zoeter, maar kunnen kinderen gewoon mee eten.

Ingrediënten voor 6 personen

250 gr kruidnoten
250 ml slagroom
250 gr mascarpone
125 gr gecondenseerde melk
100 gr speculoos pasta
125 ml Tia maria

Het recept voor deze kruidnoten tiramisu met Tia Maria

  1. Mix de mascarpone en gecondenseerde melk door elkaar tot een gladde massa. Als je chocomelk gebruikt ipv. Tia Maria kan je wat minder gecondenseerde melk gebruiken, omdat het al zoeter wordt. Of als je een echte zoetekauw bent, voeg je gewoon wat extra gecondenseerde melk toe. Hou er rekening mee dat het nog minder zoet wordt, omdat de slagroom er nog doorheen moet.
  2. Klop nu de slagroom stijf en roer deze in delen door het mascarpone mengsel, tot alles een mooie egale massa is.
  3. Nu leg je ongeveer 110 gr van de kruidnoten op de bodem van een schaal (je kan een ronde schaal van ca. 19 cm doorsnee gebruiken, of een vierkante schaal van ca. 17 cm).
  4. Giet de helft van de Tia Maria eroverheen.
  5. Schep ongeveer 200 gr van het mascarponemengsel over de kruidnoten en strijk glad.
  6. Warm nu al roerend de speculoos pasta op in een pannetje tot een vloeibaar mengsel.
  7. Giet de speculoos over de mascarpone en verspreid over het hele oppervlak. Zet in de koelkast en wacht een minuut of 10 tot het wat is afgekoeld en steviger is geworden.
  8. Leg een laag kruidnoten op de speculoos (je moet ongeveer 30 gr kruidnoten overhouden) en giet de Tia Maria eroverheen.
  9. Doe ongeveer 220 gr van het mascarpone mengsel in een spuitzak. Verdeel de rest over de kruidnoten en strijk glad.
  10. Neem een tweede spuitzak met een groot gekarteld mondje en zet daar je gevulde spuitzak in, spuit een aantal grote toeven op de tiramisu. Je kan nu de spuitzak met mondje eraf halen, het spuitmondje vervangen voor een kleinere en deze weer gebruiken om kleinere toeven op de tiramisu te spuiten. Herhaal dit nog 1 of 2 keer met steeds kleinere spuitmondjes, zodat je allerlei formaten toeven op je tiramisu hebt.
  11. Maal nu de rest van de kruidnoten fijn en strooi over de tiramisu heen.
  12. Dek de schaal af met huishoudfolie en zet een paar uur (liefst minimaal 3 uur) in de koelkast om op te stijven.

Eet smakelijk!

SpeelgoedSpeelgoed

Fan van tiramisu? Probeer ook eens een van deze varianten!