Vleesliefhebbers opgelet! Deze tomahawk wil je eten! Een lekker sappig stuk vlees geserveerd met spruitjespuree, champignons en pangrattato. Een heerlijk maaltijd die ik speciaal bereide voor de verjaardag van mijn vriend, een echte vleesliefhebber.
Ik wordt altijd een beetje zenuwachtig van het bereiden van vlees, zeker met zo'n mooi groot stuk als deze tomahawk. Maar dit recept is een perfec te en makkelijke manier om een heerlijke sappige tomahawk steak te maken.
Pangrattato is eigenlijk Italiaans paneermeel, maar dan wel zelfgemaakt. Het wordt ook wel armeluis-parmezaan genoemd. Maar het geeft een heerlijke smaakvolle crunch aan je gerecht. En smaakt eigenlijk overal wel erg lekker bij!
Ingrediënten voor 4 personen
Tomahawk van ca. 1 kilo
450 gr spruitjes
450 gr aardappels
1 groentebouillonblokje
400 gr champignons
2 teentjes knoflook
Panagrattato
1 afbak ciabattina (of een kwart ciabatta)
1/3 chicilipepertje
2 teetjes knoflook
40 ml olijfolie
Zo maak je de tomahawk steak
- Haal de steak zeker een half uur van te voren uit de koelkast, zodat deze even op temperatuur kan komen.
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bak de ciabattina af. Verlaag dan de temperatuur van de oven naar 80 graden. Breng ook een pan water met het bouillonblokje aan de kook.
- Schil de aardappels en snij in stukken en maak de spruitjes schoon.
- Verhit een grote koekenpan op hoog vuur met een beetje olie.
- Bestrooi de tomahawk met peper en zout en eventueel nog andere kruiden die je lekker vindt. Bijvoorbeeld wat chilipoeder, gerookt paprikapoeder, tijm en rozemarijn. Maar met alleen zout en peper wordt het ook lekker! Wrijf de kruiden goed in het vlees.
- Als de pan en olie goed heet zijn leg je het vlees erin. Bak 5 minuten per kant op hoge temperatuur.
- Leg het vlees dan in een ovenschaal en bak nog 25 minuten in de oven. Op deze manier gaart het vlees niet door, maar wordt het wel warm, zo krijg je een mooie malse steak.
- Kook ondertussen de aardappels in de bouillon. Voeg na 10 minuten de spruitjes toe en kook nog 10 minuten. Giet af en maal in een blender of keukenmachine tot een smeuïge puree. Voeg naar smaak peper en zout toe.
- Maal voor de pangrattato het brood fijn tot grove kruimels in een keukenmachine. Snij de peper en knoflook fijn. Verhit de olie in een koekenpan en bak de peper en het broodkruim met wat zout, tot het lekker knapperig is. Voeg dan de knoflook toe en bak nog 1 à 2 minuten mee. Doe in een kom en zet apart tot gebruik.
- Snij de champignons in parten en de knoflook fijn. Verhit nog een scheutje olie in de pan van de pangrattato en bak de champignons gaar, voeg de laatste 2 minuten zout, peper en de knoflook toe.
- Serveer de steak in zijn geheel met de spruitjespuree, champignons en pangrattato. Snij op tafel aan in dunne plakken. Om te zorgen dat je niet met allemaal taaie plakken vlees komt te zitten, moet je goed opletten dat je tegen draad van het vlees in snijdt.
Eet smakelijk!
Vleesliefhebber? Probeer ook eens een van deze recepten:
Reactie plaatsen
Reacties