Risotto van erwt/courgette rijst met witvis

Gepubliceerd op 24 maart 2021 om 08:15

Een tijdje geleden ontdekte ik dat Bonduelle rijst heeft van linzen en wortel en van erwten en courgette. Ik besloot de erwt/courgette versie te testen en maakte er een soort risotto van. In eerste instantie dacht ik dat het niet lukte, want halverwege het koken leek de rijst een soort vieze groene blubber te worden. Maar uiteindelijk bleek het erg lekker te zijn, dus ik deel het recept graag met jullie!

Ik maakte de risotto met gebakken courgette, paddenstoelenmix en gebakken witvis. Als witvis koos ik deze keer zeeduivel, een lekkere, stevige vis. Maar je kan bijvoorbeeld ook kabeljauw of zeebaars gebruiken, dat is een stuk betaalbaarder en ook heel lekker.

Ingrediënten voor 4 personen

ca 600 gr witvis (1 geheel of 4 stukken)
1 flinke hand bloem
300 gr erwten/courgette rijst
1 blokje groentebouillon
1,5 courgette
300 gr paddenstoelenmix
2 rode uien
3 teentjes knoflook
Flink takje rozemarijn
100 gr parmezaan

Aan de slag

  1. Snipper 1 ui fijn en pers 1 teen knoflook fijn. De andere ui snij je in kwart ringen en de knoflook in dunne plakjes.'
  2. Rasp de parmezaan.
  3. Snij de courgette over de lengte twee keer doormidden en dan in plakjes.
  4. Als laatste snij je de paddenstoelen in stukken.
  5. Verhit wat olijfolie in een kookpan en bak de gesnipperde ui en fijne knoflook even aan.
  6. Voeg na twee minuutjes de rijst, roer er goed doorheen.
  7. Verkruimel dan het bouillonblokje en giet er een halve liter heet water bij. Kook in ongeveer 9 minuten droog, roer regelmatig en voeg eventueel nog wat water toe als droog kookt voordat de rijst gaar is. Schrik niet van hoe het eruit komt te zien, het wordt echt lekker!
  8. Zet de pan daarna in de gootsteen met koud water, zodat de rijst niet doorgaart.
  9. Verhit ondertussen wat olie in een wok of hapjespan en bak daarin eerst de ui en knoflook aan. Leg ook het takje rozemarijn er in zijn geheel bij.
  10. Voeg na 2 minuten de courgette en paddenstoelmix toe en bak tot deze gaar is.
  11. Verwijder de rozemarijn en roer de rijst erdoor, hou warm op heel laag vuur.
  12. Bestrooi ondertussen de vis met peper en zout en daarna met bloem.
  13. Verhit roomboter in een pan en bak daarin de vis. Het is afhankelijk van de soort vis en grootte van de stukken hoe lang je deze bakt. Ik had een redelijk dik stuk zeeduivel en bakte deze in zijn geheel, dat duurde ongeveer 7 minuten per kant op middelhoog vuur.
  14. Roer als laatste de parmezaan door de risotto en breng op smaak met peper en eventueel zout.
  15. Schep de risotto in kommen en leg de vis daarboven op.

Eet smakelijk!