Ik hou van kaas. Alle soorten eigenlijk, van brie tot oude brokkelkaas, geitenkaas, blauwe kaas en zelfs smeerkaas. Tijd dus voor een kaasmenu! Voor het geval dat je overtuigd moet worden om dit menu eens te proberen heb ik drie goede redenen:

  1. Kaas, veel kaas
  2. Ultiem comfortfood
  3. Je houdt waarschijnlijk nog wat kaas over voor de dagen erna :)

We starten dit menu met een parmezaanbakje, gevuld met carpaccio. Daarna een romige mac'n'cheese met blauwe kaas en als laatste een kaasplankje met zelfgemaakt dadel-vijgenbrood.

Ingrediënten voor 6 personen

Parmezaanbakjes met carpaccio
300 gr parmezaan
300 gr carpaccio
6 el balsamico crème (geen azijn)
100 gr gemengde krulsla
30 gr pijnboompitten

Mac'n'cheese
250 gr macaroni
50 gr boter
50 gr bloem
600 ml melk
1 tl uienpoeder
1 blaadje laurier
280 gr oude cheddar, of andere oude kaas met veel smaak
150 gr blauwe kaas (bv. Danish blue)
3 tomaten
2 puntparika's
2 el mosterd
3 el fijngesneden verse bieslook
2 eieren
20 gr zonnebloempitten

Kaasplankje met dadel-vijgenbrood
4 of 5 kaasjes naar smaak
125 gr dadels
125 gr gedroogde vijgen
30 gr walnoten
30 gr pecannoten
Bakje jam of marmelade

Aan de slag

Voor dit menu maak je als eerste het dadel-vijgenbrood voor bij het kaasplankje. Deze heb je zo klaar, maar moet een tijdje opstijven in de koelkast. Voor het kaasplankje zelf hoef je alleen een aantal lekkere kaasjes uit te kiezen en op een plankje te leggen. Ik koos 4 kaasjes van de kaasboer:

  • De Bernardus, een harde abdijkaas met veel smaak
  • De Tomme de savoie cru, een halfzachte kaas met milde smaak
  • De Saint Marcellin, een klein smeerbaar kaasje met witte korst en een sterke, volle smaak
  • Saint agur, een smeuïge blauwschimmelkaas met pikante blauwader smaak

Wij waren maar met z'n tweeën, dus 4 kaasjes was meer dan genoeg. Ben je met zn zessen, neem dan 5 kaasjes. Je zou bijvoorbeeld nog een geitenkaasje toe kunnen voegen. Kies vooral de kaasjes de je zelf het lekkerst vindt, maar ik raad aan om vooral ook een blauw kaasje te kiezen. Dat combineert echt perfect met het zoete dadel-vijgenbrood.

Bekijk hier het recept voor het dadel-vijgenbrood >>

Daarna bereid je de mac 'n'cheese voor. Heerlijk comfortfood; macaroni in een romige kaassaus, afgedekt met een laag tomaten en lekkere pittige blauwe kaas. Hou je niet van blauwe kaas, gebruik dan parmezaan. Je kan deze helemaal voorbereiden, zodat het 's avonds alleen nog een half uurtje in de oven moet.

Lees hier het recept voor de mac'n'cheese >>

Normaal strooi je de parmezaan over de carpaccio heen, maar deze keer serveer je de carpaccio in de parmezaan. Heel lekker en ziet er ook nog eens leuk uit! De parmezaanbakjes zijn makkelijk te maken met behulp van een glas en de magnetron. Je kan de bakjes (even) van te voren vast maken en  vult ze op het moment dat je gaat eten.

Bekijk hier het recept voor de parmezaanbakjes >>

Eet smakelijk!