Ben je aan de lijn of gewoon gezond aan het eten, maar wil je toch lekker uitgebreid tafelen met vrienden of familie? Dat kan heel goed met dit 3 gangen menu! Dit gezonde menu bestaat uit 3 gangen, vol vitaminen, vezels en mineralen. We beginnen met een soep van bloemkool, waarbij je voornamelijk bloemkool eet, lekker veel vitamientjes en vezels dus. Gevolgd door een pasta, deels van courgette met kipgehaktballetjes en romige paprikasaus. Oké, de feta is niet 100% gezond, maar wel een heel lekkere smaakmaker in dit gerecht!

En ook bij een gezond menu kan je gewoon een toetje eten. Heerlijke pannenkoekjes van banaan met gegrilde ananas. Ik karamelliseerde de ananas met honing, maar je kan ze ook alleen grillen, dan is het nog gezonder.

GezondheidGezondheid

Ingrediënten voor 6 personen

Bloemkoolsoep

2 bloemkolen
Scheut kookroom (light)
300 gr gerookte kipreepjes
15 gr bieslook
2 groentebouillonblokjes
2 knoflookteentjes
2 uien

Courgetti met kipgehaktballetjes en romige paprikasaus

900 gr kipgehakt
6 el Italiaanse kruiden, zoals salie, basilicum,
oregano, knoflookpoeder
3 uien
1 ei
75 gr paneermeel
3 courgettes, of 900 gr. courgetti
300 gr. cottage cheese
450 gr. gegrilde paprika uit pot
3 tenen knoflook
210 gr spaghetti
300 gr feta
60 gr pijnboompitjes

Banaanpannenkoekjes met gegrilde ananas

3 bananen
6 eieren
15 gr bakpoeder
1 tl citroengras
12 ananasringen op sap
6 el honing

Aan de slag

Voor dit menu kan je eigenlijk alles al van te voren maken, zodat je het tijdens het eten alleen nog op hoeft te warmen. Alleen de pasta en de ananas kan je het beste pas op het laatste moment klaar maken. We beginnen gewoon met het voorgerecht. Zo bereid je de bloemkoolsoep:

  1. Haal gerookte kipreepjes ongeveer een uur voordat je gaat eten uit de koelkast, zodat het een beetje op kamertemperatuur is.
  2. Snij de ui en de knoflook fijn en snij de bloemkolen in roosjes.
  3. Verhit een beetje olijf olie in een ruime soeppan en fruit de knoflook en ui op laag vuur aan.
  4. Voeg de bloemkoolroosjes toe en giet er ongeveer anderhalve liter heet water bij, verkruimel de bouillonblokjes erboven en roer even door.
  5. Breng aan de kook en laat een kwartier zachtjes doorkoken tot de bloemkool zacht is.
  6. Snij ondertussen de bieslook fijn, maar hou 12 mooie sprietjes over voor de opmaak.
  7. Laat een beetje afkoelen en pureer de bloemkool tot een gladde soep, voeg eventueel nog wat water toe als het te dik is. Als je meteen gaat eten kun je meteen door naar de volgende stap. Anders zet je de pan nu apart en ga je door met het hoofdmenu.
  8. Zet de pan terug op het vuur en breng weer aan de kook, giet er een scheut kookroom bij en breng op smaak met peper en zout.
  9. De bieslook roer je er op het laatste moment doorheen. Schep de soep in borden en leg er een schep kipreepjes en per bord 2 takjes bieslook op. Ik strooide er ook nog wat gevijzelde roze peper overheen. Je kan ook gewone peper of cayennepeper gebruiken voor wat kleur.

De courgetti met kipgehaktballetjes kan je ook bijna helemaal voorbereiden:

  1. Snipper 1 van de uien en mix met de Italiaanse kruiden, paneermeel, het ei en het gehakt. Gebruik je alleen losse kruiden, zonder peper en zout? Mix dan ook anderhalve tl zout en anderhalve tl (cayenne)peper door het gehakt.
  2. Draai ongeveer 42 kleine balletjes van het gehakt en zet apart. (op de foto zie je redelijk grote balletjes, de tip van mijn vriend was om ze kleiner te maken)
  3. Dep de gegrilde paprika's droog en doe in een blender samen met de knoflookteentjes en cottage cheese. Blend tot een gladde saus.
  4. Snipper de andere 2 uien en draai de courgettes door de spiraalsnijder.
  5. Rooster de pijnboompitjes in een droge pan.
  6. Verwarm in een andere, ruime hapjespan een klontje boter en een scheutje olijfolie.
  7. Bak de gehaktballetjes rondom aan op middelhoog vuur. Zet het vuur lager, voeg een scheutje water toe en doe de deksel op de pan. Bak de balletjes in 5 tot 8 minuten gaar.
  8. Verhit olijfolie in een wokpan en fruit daarin de ui aan, voeg na een paar minuten de courgetti toe, bak een minuutje mee en roer dan de paprikasaus erdoor. Zet het vuur uit, totdat je toe bent aan het hoofdmenu.
  9. Breng dan een ruime pan water aan de kook (zet deze eventueel vast op als jullie de soep gaan eten). Kook de spaghetti in 8 tot 10 minuten gaar.
  10. Warm ondertussen de gehaktballetjes op en in de wokpan de paprikasaus met courgetti.
  11. Breng de saus op smaak met peper en zout. Roer de spaghetti erdoorheen en schep op de borden. Verdeel de gehaktballetjes, feta en pijnboompitjes erover.

De pannenkoekjes kan je ook vast van te voren maken en vlak voor het serveren even 30 seconden opwarmen in de magnetron. Je maakt ze zo:

  1. Mix in een blender de bananen, eieren, het bakpoeder en de citroengras tot een luchtig beslag.
  2. Verwarm een klontje boter in een klein pannetje en bak 12 kleine pannenkoeken van de mix op middelhoog vuur. Je moet ze ongeveer 3 minuten per kant bakken. Als dit je te lang duurt, bak dan gewoon 6 grotere pannenkoeken, scheelt weer wat tijd.
  3. Verhit een grillpan en dep de ananasschijven droog.
  4. Leg de schijven in de hete grillpan en gril ongeveer anderhalve minuut, draai dan om.
  5. Besprenkel de warme kant met wat honing en draai na anderhalve minuut weer om. Besprenkel ook die kant met honing, draai na anderhalve minuut weer om en gril nog een minuutje.
  6. Leg de ananasschijven op de pannenkoekjes.

Eet smakelijk!