Bijna kerst! Gourmetten met kerst is populair, logisch want het is makkelijk en je zit gezellig een avondje met zn allen aan tafel. Maar zo'n kant en klare schaal vlees van de supermarkt of slager vind ik dan net weer iets te simpel. Met kerst mag het wel iets uitgebreider toch? Dit is niet echt een 3 gangen menu, want alle gerechtjes gaan tegelijk op tafel, maar we eindigen natuurlijk wel met een kerstig gourmet-toetje. Verder eten we een mix van groente en vleesgerechtjes. Vegetariërs hebben ook keuze zat met dit gourmetmenu. 

Ik maakte 8 verschillende gerechtjes, namelijk courgette pizza's, gevulde champignons, kip saltimbocca's, mini hamburgertjes, paprika-eiringen, gemarineerde garnalen, aardappel-wortelpannenkoekjes en gemarineerde zalmfiletjes.

Wij aten hiervan met 4 volwassenen en 2 kleine kinderen. Eerlijk is eerlijk, we hadden er nog een stokbroodje kruidenboter bij en de kinderen gooiden het meeste eten op de grond. Maar met 4 à 5 volwassenen is het echt genoeg. En je kan het altijd nog aanvullen met wat extra stukjes vlees of groente.

Ingrediënten voor 5 personen

Hamburgertjes

500 gr gehakt
30 gr paneermeel
1 ei
15 gr kruiden naar smaak
12 sneetjes stokbrood
6 plakjes cheddar

Gevulde champignons

16 grote champignons
150 gr kruidenkaas

Zalmfiletjes in dille marinade

Ca 220 gr zalmfilet zonder huid
Handje verse dille
1 el citroen
1 teentje knoflook

Courgette pizza's

1 courgette
150 ml passata
1 teen knoflook
1 klein sjalotje
1 tl oregano
1 tl basilicum
40 gr parmezaan

Kip saltimbocca

6 kippendijfilets
6 plakken parmaham
12 blaadjes verse salie

Kerstboom-appelpannenkoekjes

6 pannenkoeken (kant en klaar)
1 appel
Beetje jam en /of poedersuiker

Aardappel-wortel pannenkoekjes

400 gr geschilde aardappels
200 gr wortel
100 ml melk
1 ei
50 gr volkoren bloem

Garnalen in chili marinade

450 gr garnalen
2 el chilisaus
Half bosje koriander
1 grote teen knoflook
1 el sesam olie
1 el sojasaus

Paprika-eiringen

2 paprika's
6 eieren

Aan de slag:

Hieronder lees je per gerechtje wat je moet doen, alles is redelijk makkelijk voor te bereiden. Kan bijna niet fout gaan!

Aardappel-wortel pannenkoekjes

  1. Rasp de (kruimige) aardappels en wortels (ik gebruikte de raspfunctie van mijn keukenmachine, dan ben je zo klaar)
  2. Mix de bloem, melk en het ei door elkaar tot een glad beslag
  3. Roer de aardappels en wortels erdoor
  4. De pannenkoekjes moeten ongeveer 5 minuten per kant bakken. Je hebt 2 opties: bakken tijdens het gourmetten of alvast voorbakken in een pan, zodat het tijdens het gourmetten alleen opgewarmd hoeft te worden. Ik bakte het alvast voor en gebruikte een kookring van 7 cm. Daarmee kon ik 14 pannenkoekjes maken. 

Kip saltimbocca

  1. Leg wat vershoudfolie over de kipdijfilets en sla deze wat platter met bv. een deegroller
  2. Snij de filets in 3 stukken. Verdeel de salie en ham erover.
  3. Vouw de filets in 3 slagen dicht en prik vast met een cocktailprikker. Let op dat je ze niet te dik worden, dan duurt het heel lang voor ze gaar zijn.
  4. Bestrooi met peper en zout en bewaar afgedekt in de koelkast.
  5. De saltimbocca's moeten ongeveer 15 minuten bakken.
Garnalen in chili marinade
  1. Heb je diepvries garnalen, vul dan de gootsteen met koud water en leg de garnalen erin, dan ontdooien ze sneller
  2. Snij ondertussen de koriander fijn en pers de knoflook. 
  3. Mix samen met de chilisaus, sesamolie en sojasaus in een schaal. Voeg een beetje peper en zout toe.
  4. Roer de garnalen erdoor. Bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik. 
  5. De garnalen moeten ongeveer een minuutje per kant bakken.
Zalmfiletjes in dille marinade
  1. Snij de dille fijn en pers de knoflook uit.
  2. Mix in een bakje met de olijfolie, citroensap en wat peper en zout.
  3. Snij de zalmfilets in 6 stukjes en roer door de marinade en bewaar afgedekt in de koelkast.
  4. Ik bakte de zalm mmongeveer 2 minuten per kant, maar kan langer als je liever doorbakken zalm hebt.
Paprika eiringen
  1. Snij de paprika's over de breedte in ringen en verwijdeer de zaadlijsten
  2. Tijdens het gourmetten leg je een paprikaring in het pannetje of op de bakplaat. Breek het ei en giet in de paprikaring. Er lekt waarschijnlijk een klein beetje ei uit, maar het meeste blijft netjes in de paprika zitten.
  3. Bak tot het eiwit (en eventueel ook het eigeel) gestold is.
Gevulde champignons
  1. Dit is echt easy peasy: snij de steeltjes uit de champignons
  2. Vul vervolgens de champignons met kruidenkaas
  3. Je kan de champignons net zo lang bakken als je lekker vindt
Courgette pizza's
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden
  2. Snij de courgette in plakken van ongeveer een halve centimeter
  3. Smeer in met olijfolie en leg op een bakplaat met bakpapier
  4. Bestrooi met peper en zout en bak 5 minuten in de opgewarmde oven
  5. Draai na 5 minuten de plakjes om, bestrooi deze kant ook met peper en zout en bak nog eens 5 minuten
  6. Snij ondertussen de sjalot fijn en pers de knoflook uit
  7. Verhit wat olijfolie in een sauspannetje en bak de knoflook en sjalot aan
  8. Voeg de oregano en salie toe giet de passata erbij. 
  9. Breng aan de kook en laat een paar minuutjes zachtjes koken.
  10. Verdeel de tomatensaus dan over de courgetteplakjes
  11. Je kan de courgette nu ook nog beleggen met andere heel klein gesneden ingrediënten. Ik belgde de helft met salami en de andere helft met champignons (daarvoor gebruikte ik de steeltjes van champignons)
  12. Rasp de kaas en verdeel over de courgette. 
  13. Bak de pizzaatjes op het gourmetstel tot de kaas een beetje gesmolten is.

Hamburgertjes

  1. Meng het gehakt met de paneermeel, het ei en de kruiden. Ik gebruikte sparerib kruiden, die zijn vaak een beetje zoetig. Maar gewone hamburgerkruiden kan ook.
  2. Maak van het mengsel 12 hamburgertjes van ongeveer 50 gr per stuk.
  3. Snij de plakjes cheddar doormidden en bewaar alles afgedekt in de koelkast
  4. De burgertjes moeten zo'n 10 minuten bakken, draai halverwege om en leg een plakje kaas op de hamburger.
  5. Smeer een saus naar keuze op een stokbroodje, beleg eventueel nog met tomaat, sla, augurk of iets anders en leg de burger erop.

Kerstboom-appelpannenkoekjes

  1. Snij de appel in kwarten, verwijder het klokhuis en snij de kwarten in plakken
  2. Bak de appelstukjes 5 tot minuten in een pan met wat boter
  3. Verwarm de pannenkoeken 1 voor 1 op in de magnetron en rol ze strak op (pas op dat ze niet scheuren)
  4. Leg 3 pannenkoekrolletjes boven elkaar met een plakjes appel ertussen
  5. Steek 4 sateprikkers door de pannenkoeken en appels, om ze aan elkaar te rijgen. (zie foto)
  6. Nu snij je ze schuin los van elkaar en snij ook de zijkanten schuin af. Je krijgt dan 4 driehoekjes/kerstbomen. Herhaal met de andere 3 pannenkoeken. Bewaar afgedekt tot gebruik.
  7. Veeg het gourmetstel even schoon en verwarm de kerstboompannenkoekjes nog even. Besmeer met wat jam of bestrooi met poedersuiker.

Eet smakelijk!