Het Sinterklaasmenu

Het is weer bijna Sinterklaasavond, ondanks de coronacrisis hoop ik dat iedereen er toch een gezellige avond van kan maken. Met dit menu eet je in ieder geval lekker! Omdat er vaak al genoeg gesnoept wordt op Sinterklaasavond (of ligt dat aan mij?) heb ik een menu samengesteld dat niet al te zwaar is. We starten met een hartige banketletter, daarna gaan we, net als het paard van Sinterklaas, aan de wortels. Wel in vloeibare vorm met sintstafjes (soepstengels) en we eindigen met gevulde appeltjes.

Ingrediënten voor 6 personen

Hartige banketletter

4 plakjes diepvries bladerdeeg
4 saucijzen of braadworsten
60 gr Parmezaan
1 ei
Eventueel wat sesam- of maanzaadjes

Wortelsoep met sintstafjes

1500 gr Wortels
2 uien
4 tenen knoflook
400 gr aardappels
6 el curry pasta
4 groentebouillonblokjes
2 liter kokend water
8 plakjes bladerdeeg
80 gr parmezaan
Kerriepoeder

Gevulde appeltjes met spijs

3 appels
250 gr amandelspijs
1,5 tl Koek- en speculaaskruiden
Geraspte schil van 3 mandarijnen
1 ei + het restant ei voorgerecht
Eventueel yoghurt of ijs

Aan de slag

Handig van dit menu is dat je alles van te voren klaar kunt maken en alleen nog op hoeft te bakken of op te warmen. Ik ben begonnen met de wortelsoep, die kan je 's ochtends of een dag van te voren ook al klaar maken.

  1. Haal alvast de bladerdeegplakjes voor de sintstafjes uit de vriezer en laat ontdooien onder een vochtige theedoek
  2. Snij de uien en knoflook in stukken, het hoeft niet heel klein, want uiteindelijk pureer je toch alles.
  3. Schil de aardappels en snij in stukken, snij de wortels in dikke plakken.
  4. Verhit wat olie in een grote soeppan en bak de uien en knoflook even aan.
  5. Bak de curry pasta even mee. Ik heb trouwens pittige rode curry pasta gebruikt, de soep wordt dan licht pittig. Wil je dat liever niet, gebruik dan minder curry of kies een minder pittige curry.
  6. Voeg de aardappels en wortels toe en roer even door, zodat ze door curry zitten
  7. Verkruimel na een paar minuutjes bakken de bouillonblokjes erover heen en voeg het kokend hete water er aan toe.
  8. Breng aan de kook en laat een kwartiertje doorkoken.
  9. Laat even iets afkoelen en pureer de soep dan met een staafmixer en zet de pan apart tot jullie gaan eten.

Je kan nu de sintstafjes maken, verwarm de oven voor op 200 graden.

  1. Plak steeds twee plakjes bladerdeeg aan elkaar, je krijgt dan plakken van ongeveer 12 cm breed en 24 cm lang.
  2. Snij alle plakken over de lengte in 6 repen van ca. 2 cm breed.
  3. Leg twee repen op elkaar en rol de bovenste 8 à 9 cm op om de krul van de staf te maken. Draai daarna het onderste deel van de twee repen om elkaar heen om het rechte stuk van de staf te maken. Op deze manier maak je 12 stafjes. Leg deze op een bakplaat met bakpapier.
  4. Bestrooi de repen met wat komijn voor een mooie goudkleurige staf.
  5. Rasp de kaas, strooi erover heen en druk deze voorzichtig een beetje aan.
  6. Bak de stafjes in 12 minuten gaar in de oven. Je kan de stafjes koud eten of straks nog even opwarmen voordat je het serveert.

Dan is het tijd voor de hartige banketletter, deze is echt zo gemaakt:

  1. Verwarm de oven weer op 200 graden.
  2. Ontdooi de 4 plakjes bladerdeeg onder een vochtige theedoek (je kan dit ook tegelijk doen met bladerdeeg voor de sintstafjes, laat de plakjes dan onder de vochtige theedoek liggen tot gebruik).
  3. Plak de 4 plakken aan elkaar vast zodat je 1 lange plak krijgt.
  4. Rasp de kaas en leg op het midden van het bladerdeeg in een strook over de lengte, hou de uiteindes leeg.
  5. Pers nu de worsten uit het vel en kneed aan elkaar, leg als één grote worst over het midden van het bladerdeeg en hou de uiteinden weer leeg.
  6. Vouw de uiteinden over de worst en rol het bladerdeeg dan op. Druk de randen goed aan en leg met de rand naar beneden op een bakplaat met bakpapier.
  7. Vorm er nu de letter S van en bestrijk daarna met losgeklopt ei (bewaar de rest van de ei).
  8. Bestrooi de letter eventueel nog met wat sesam- en/of maanzaadjes.
  9. Bak 35 tot 40 minuten in de voorverwarmde oven.

Je kan ondertussen de vulling voor de appeltjes ook alvast voorbereiden:

  1. Voeg een tweede ei toe aan het losgeklopte ei van de banketletter en prak daar het amandelspijs doorheen.
  2. Roer dan de mandarijnenschilrasp en de speculaaskruiden erdoor.

Je hebt nu alles voorbereid en bent zo klaar als je aan tafel wilt.

  1. Als de banketletter klaar is kan je deze direct serveren, of als je hem eerder hebt klaargemaakt en hij alweer afgekoeld is, kan je deze nog even 10 minuten opwarmen op 150 graden in de oven.
  2. Voor het hoofdgerecht warm je de soep weer op in de pan en eventueel de sintstafjes ook door deze even 5 minuutjes op 200 graden in de oven te leggen.
  3. Snij de bieslook fijn en schep de soep in kommen. Doe de creme fraiche in een spuitzak met een dun en glad uiteinde en spuit in de soep in de vorm van een Sintmijter. Teveel gedoe? Schep dan gewoon met een lepel een klodder in elke kom. Strooi de bieslook erover en serveer met de stafjes.
  4. Voor de gevulde appeltjes verwarm je de oven weer voor op 200 graden.
  5. Was de appels en snij ze horizontaal doormidden.
  6. Verwijder de kern met een mesje of apelboor en leg de appel, met doorgesneden kant naar boven in een ovenschaal.
  7. Schep het spijs in de appels en smeer de bovenkant er een beetje mee in.
  8. Bak de appels ongeveer 16 minuten in de oven.
  9. Ik heb de appeltjes gegeten met griekse yoghurt en wat walnoten, maar je kan het ook los serveren of met een lekker bolletje ijs.

Eet smakelijk en een heerlijk avondje gewenst!