Finse koolrolletjes met lamsgehakt (Kaalikaaryleet)

Met deze koolrolletjes met lamsgehakt en rijst kun je alle kanten op. Serveer ze als borrelhap, als voorgerechtje of eet ze als hoofdgerecht, kan allemaal! Ze  En zijn verrassend lekker, gelukkig ook een stuk lekkerder dan ze eruit zien. Want laten we eerlijk zijn, ze zien er niet echt fotogeniek uit.

Deze koolrolletjes zijn eigenlijk een soort Finse versie van de alombekende Griekse dolmades. Je brengt de kaalikaaryleet (geen idee hoe je het uitspreekt) op smaak met majoraan, ui en knoflook. Daarnaast smeer je ze in met maple syrup, wat een lekker zoet (niet overheersend) smaakje toevoegt.

Met dit recept maak je 12 rolletjes, wat genoeg is voor 6 voorgerechtjes of 2 à 3 hoofdgerechtjes. Overigens  maakte ik het met Chinese kool, doordat ik nergens een gewone kool kon vinden. Maar het kan dus allebei.

Ingrediënten voor 12 rolletjes

1 (Chinese) kool
1 groentebouillonblokje
85 gr rijst
250 gr lamsgehakt
1 ei
25 gr paneermeel
1 el majoraan
1 ui
1 teen knoflook
1 el maple syrup

Zo maak je de Finse koolrolletjes

  1. Breng een ruime pan met water en het bouillonblokje aan de kook.
  2. Bind de kool bij elkaar met een rolladetouw en snij de kern eruit. Kook in 15 minuten zacht in de bouillon. Laat uitlekken.
  3. Kook ondertussen de rijst droog in gezouten water. Laat de rijst en de kool afkoelen.
  4. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij ondertussen de ui en de knoflook fijn.
  5. Haal de 12 grootste bladeren van de kool af en snij ongeveer de helft van de rest van de kool fijn.
  6. Roer de ui, knoflook, afgekoelde rijst, fijngesneden kool en majoraan door elkaar in een ruime kom, voeg naar smaak peper en een beetje zout toe (niet teveel want de kool en rijst zijn al in zout en bouillon gekookt).
  7. Kneed dan het gehakt en het ei erdoor en maak er 2 rolletjes van.
  8. Rol het gehakt in de apart gehouden koolbladeren. Vet een ovenschaal in met een dun laagje olie en leg de rolletjes erin.
  9. Bak 20 minuten in de oven. Haal uit de oven en smeer de bovenkant van de rolletjes in met de maple syrup. Bak nog 20 minuten in de oven en serveer de kaalikaaryleet als voor-, hoofdgerecht of borrelhap.

Eet smakelijk!

KokenKoken

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.