Superleuk natuurlijk; lekker koken en gezellig eten met vrienden en familie, maar een geldboom bestaat helaas niet. Gelukkig hoeft het helemaal geen bakken met geld te kosten om een lekker 3 gangen menu op tafel te zetten. Het ligt er natuurlijk een beetje aan waar je boodschappen doet, maar dit menu kan je voor 5 euro per persoon op tafel zetten. En het is ook nog lekker snel klaar.
We starten met knapperige knoflookpita's met lekkere dipjes, gevolgd door een gevulde paprika met couscous en chipolataworstjes. Je maakt daarbij zelf een knoflooksausje op basis van yoghurt. Het toetje is een citroenflan waar je maar 5 (budgetproof) ingrediënten voor nodig hebt. En geloof me, niemand heeft door dat dit een 'goedkoop' menu is, het is vooral erg lekker!
Ingrediënten voor 6 personen:
Knoflookpita's met dip
12 grote pita's
6 teentjes knoflook
300 ml Olijfolie
Peper en zout
3 dipjes naar keuze
Gevulde paprika met couscous en chipolataworstjes
350 gr couscous
3 paprika's
500 gr cherrytomaten
750 gr broccoli
2 rode uien
3 tenen knoflook
300 ml Griekse yoghurt
1 el suiker
Peper en zout
1 groentebouillonblokje
12 chipolataworstjes
Citroenflan met karamel
300 gr suiker
45 ml water
5 medium eieren
480 ml volle melk
3 el citroensap
Aan de slag
Eerst maak je het toetje. Dit zou heel makkelijk moeten zijn, maar ik heb 3 verschillende recepten uitgeprobeerd, voordat het echt goed lukte. Gelukkig voor jou is dit dus meteen het goede recept ;)
Belangrijk voor een goed resultaat is dat je de juiste vorm gebruikt, als de vorm te hoog is, valt de flan te ver naar beneden, als je hem omdraait om uit de vorm te halen. Dan valt het uit elkaar, smaakt prima maar ziet er niet uit (zie de foto). Zorg dus dat je een ovenschaal van ongeveer 20 x 24 cm en maximaal 5 cm hoog gebruikt.
De flan moet 3 kwartier in de oven en daarna nog minstens 4 uur opstijven in de koelkast. Je kan dus het beste 's ochtends al beginnen, of maak het een dag van te voren alvast. Om de citroenflan te maken ga je als volgt te werk:
- Zet de bakvorm in een grote ovenschaal en giet kokend heet water in de schaal, zodat de vorm half tot 3 kwart onder water staat. De vorm wordt dan warm, waardoor de karamel straks niet meteen uithardt.
- Maak de karamel door 200 gr suiker met 45 ml water in een pannetje te verwarmen.
- Roer continue, totdat het mengsel begint te koken, dan moet je juist niet meer roeren, om te voorkomen dat de karamel kristalliseert.
- Zodra de karamel goudbruin is haal je deze van het vuur en giet meteen in je bakvorm. Draai de vorm zachtjes rond, zodat de hele bodem bedekt is met karamel. Je moet dit heel snel doen want anders is de karamel al niet meer vloeibaar genoeg. Pas wel op, want het is heel heet!
- Nu maak je het beslag van de flan door de eieren te mixen met de suiker.
- Als het goed gemixt is roer je de melk en citroensap erdoorheen.
- Giet de mix over de karamel.
- Bak de flan 3 kwartier in de voorverwarmde oven in de ovenschaal met water.
- Laat eerst afkoelen tot kamertemperatuur en zet daarna in ieder geval 4 uur in de koelkast
Voordat je gasten er zijn kan je alvast het voor- en hoofdgerecht voorbereiden
- Bereid als eerste de knoflooksaus voor, dan kunnen de smaken goed in de yoghurt trekken. Doe de yoghurt in een schaaltje, pers de knoflook erboven uit, breng op smaak met flink wat peper en zout en roer goed door. Mocht je het hebben, dan kun je er eventueel ook nog wat gedroogde peterselie door roeren. Met enkel yoghurt is het een lekkere frisse saus, die past goed bij het gerecht. Wil je toch een wat romigere saus, vervang dan een 1/3 van de yoghurt voor mayonaise.
- Snij de paprika's doormidden (van boven naar beneden) en verwijder de zaadlijsten en de steel
- Snij de cherrytomaatjes doormidden, schil de ui en snij ook doormidden en vervolgens beide helften in vieren.
- Snij de broccoli in kleine roosjes, schil de steel en snij in blokjes
- Snij de pita's helemaal open, zodat je 24 losse helften hebt.
- Pers de 6 teentjes knoflook uit en roer door de olijfolie.
- Besmeer de snijkanten van de pita's met de knoflookolie. Bestrooi daarna met peper en zout
Alle voorbereidingen zijn gedaan, als je gasten er zijn staat het voorgerecht binnen 10 minuten op tafel:
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Bak de pita's in 6 minuten knapperig
- Snij alle pita's in kwarten en serveer samen met de dipjes. Ik koos deze keer voor bietenhummus, pittige hummus en een pesto-kaasdip
Ook het hoofdgerecht staat nu vrij snel op tafel, je hebt nog ongeveer een kwartiertje nodig:
- Verwarm de oven weer voor op 200 graden.
- Maak een bouillon van het bouillonblokje met 350 ml kokend water (uit de waterkoker). Doe de couscous in een ruime pan met deksel en giet de bouillon erover. Roer even door, doe de deksel op de pan en laat ca. 10 minuten staan.
- Leg de cherrytomaten en ui op een bakplaat met bakpapier, strooi de suiker erover en peper en zout naar smaak. Leg ook de halve paprika's op de bakplaat, met de binnenkant naar boven. Bak 10 minuten in de oven.
- Kook de broccoli 5 minuten, giet daarna af en spoel af met koud water, zodat het niet verder gaart.
- Bak ondertussen de worstjes in boter en/of olijfolie gaar.
- Roer de couscous los, voeg wat olijfolie toe en roer de ui, cherrytomaten en broccoli erdoor. Breng op smaak met peper en zout.
- Leg de paprika's op de borden en schep de couscous erin. Zet de pan met overige couscous op tafel . Serveer samen met de worstjes en de knoflooksaus
Dan is het tijd voor het toetje, een heerlijke romige flan met citroensmaak. De flan is natuurlijk al klaar, je hoeft deze alleen nog te serveren.
- Snij de flan met een mes los van de zijkant van de vorm
- Leg een bord of serveerschaal op de bakvorm en hou er strak op, draai het bord met de vorm in 1 snelle beweging om. De flan zou uit de vorm op het bord moeten glijden. De karamel is heel vloeibaar, dus let op dat het niet van de het bord afstroomt...